Baby 4 bulan reject DIRECT FEEDING

Assalamulaikum sekadar meluah dan inginkan kata2 semangat dari ibu2 lain .. Anak saya 4 bulan.. Lebih kurang 1 bulan anak saya kurang sangat menyusu . Anak FB. Saya pelik macam mana ank boleh tetibe reject DF? sebb saya tak pernah introduced botol pun. kesian tengok anak tak nak susu, rela hisap jari dari menyusu . Bila saya nak bagi aja mengiringkan dia baring dia nangisss , baby dari 2 bulan dah tak nak nyusu duduk. High demand agaknya bab susu ni tak boleh salah , nk ikut keselesaanyab, tapi saya sendiri buntu yang mana dia nak .. kalau harini nk syringe esk guna taktik yg sama mesti tak jalan. Jadinya saya dapat DF bila time dia mamai , tapi Ya Allah sekejap sangat 5 min sahaja. Macam mana nak kenyang? Bagi pakai syringe / sudu / cawan : baby pandai jeluih kan balik susunya. ( mungkin ada yang masuk juga, dan ada jugak yang keluar). Sudah bawak pergi klinik kot lah ade ulser atau sakit tekak ke , alhamdulilah okay je .. Hurm, luluh hati seorang ibu ni tengok anak berlapar. btw, saya ada try jugak bagi susu fm sbb anak kurang susu . Ducth baby and Dupro: tapi anak lebih lebih terima sikit susu ebm . Sedihhh sangat . macam mana yaa ibuuuu ibuu sekalian? saya first mom kesot tengok anak mcm tu:( #firstbaby #pleasehelp #firsttimemom #rejectdirectfeeding

2 Balas

sy xnak kata normal sbb lain ank lain caranya .. mcm ank sy masa 1 bulan elok je mix fm ngn df .. pastu lepas cucuk 2 bulan taknak fm . tukar susu tukar btol smua dia rject .. df pom 5 mnit paling lama .. tidur lama .. sy mula mula susah hati . slalu kejutkan stiap stu jam sbb tkut lapar .. tetap sama 5 mnit pling lama . sy jupe smua dc n nurse tnya tp alhamdulillah smua oke , bukan ulser , xde tongue tie , nadi elok , anak aktif n xde lekup kat ubun2 , berak pom oke 2 kali sehari .. lepas cucuk 3 bulan makin kurang .. dah 2-3 mnit skli sesi . n msa checkup baby dc pesan kat sy tu demand dia jd dia ckup bnyk tu .. bg dia tidur sbb tidur proses dia membesar .. bg susu bila dia nak je .. dc pom pesan kat sy jgn stress slagi tkda tnda2 lain mcm berak berdarah , dia tak aktif n ubun ubun lengkup .. klau mcm tu bwk hosp cpat2 tkut dehidrasi . skrg ank sy 4 bulan sama jugak bnyk tu je minum .. botol mmg xnak lgsg .. bnyk kali sy cuba dia akn tolak ngn lidah ... org ckp dia fasa nursing strike .. tp ank sy dah 2 bulan mcm ni .. berat pom naik 500g .. tp dc ckp still ok slgi berat dia naik bukan statik tmpt sama .

berat bb naik ok x

6mo ago

berat awal bulan 5.1kg timbang hujung bulan ni 5.18kg sahaja