Baby mengamuk ketika menyusu

Assalamualaikum, hi baby saya baru berusia 2 bulan dan dalam 2,3 hari ni kurang sangat menyusu. siang dia cuma menyusu tak sampai 5 min then mengamuk macam kena pukul, lepas tu terus tertido sendiri sampai 3,4 jam, bangun balik dan berulang benda yang sama. setiap kali saya suakan puting dia akan mengamuk macam kena pukul. lampin pun ringan je, sehari 2,3 kali je tukar lampin tak sekerap sebelum ni. saya risau sangat dia kurang menyusu takut dia tak kenyang. sekarang dia lebih pilih tidur dari menyusu, nak kata kena kuning balik tak mungkin sebab takde tanda2 kuning pun dekat dia. agak2 kenapa ye mommy2 semua? saya dah buntu sangat ni, kesian tengok baby macam lapar tapi taknak menyusu 😔 #firstbaby #mommybuntu

Baby mengamuk ketika menyusu
15 Balas

My baby pon pernah camni jugak.. mengamuk.. lama2 baru sy tau rupenye susu badan sy x cukup.. die mengamuk sbb x cukup flow susu kt nipple.. mane la nak tau kan kalau susu kite x cukup.. lpas tu sy minum 10 teguk air masak every satu jam.. baru nampak hasil lepas 3-4 hari.. baru susu tu nak banyak and baby x mengamok dekat breast.. kalo mengamuk pon maybe sebab colic, x pon. Sis try tepuk2 belakang takot die x cukup sendawa lagi.. try and error je sis.. but first make sure susu tu cukup. Kesian baby sy dulu susu x cukup sy x Perasan

3y ago

yeke, tapi susu sy agak banyak sis sampai bengkak2, bila picit memancut je.

baby ni perangainya berubah bulan ke bulan.pengalaman sya dah 4 org ank mcm2 ragam.pernah jugak bby sya mengamuk mcm ni..dah lelama skit ok lah ..bby sya kadang 2 hari dia kurang menyusu tak tahu lah kenapa lepas tu esoknya ok dah.dia makin nak membesar makin banyak ragamnya..kena banyak bsabar jadi ibu .

mgkn dia rs susu kurang laju bebanding guna susu botol.... cuba guna susu bdn dalam btl. susu plk tgk kaler pekat ke x. klu kebiruan dan cair biasa bby cpt lapar..biasa baby boy kuat menyusu..bila dh terbiasa minum byk laju.. tba2 rs x puas mgkn punca ny jg.blh refer tips bf dlm app asian parent ni.

Baby sy pn mengamuk bila nk df belah kanan. Rasanya dia dh terbiasa minum botol kt hospital. Lahir2 je kena masuk wad 6 hari. Bila nk df, mengamuk xnak. Belah kiri je dia nak sbb flow laju. Jd sy df belah kiri je..yg kanan sy pam masuk botol. Mcm mna nk ajar ye? Dia dh trbiasa flow laju agaknya.

3y ago

Ohh yekee..sy pn xpasti la hosp guna apa utk bg susu sbb xblh mlawat kan..sy andaikan je..maaf klu salah. Sy xde pngalaman lg. Tp tula..nasib baik belah kiri flow laju sikit blh jgk df. Belah kanan kena tggu smpai bengkak dlu bru blh mnyusu.

try tgk lidah dia. Sy selalu bersihkan lidah baby, paling tdk pun 1x seminggu. kot dia xselesa kerak susu kt lidah tu. Anak sy cmtu laa kalo dia mcm meragam + tolak susu. bersih lidah guna kain bersih+ air masak/air ditapis, dh cuci terus hisap lancar sampai tido

Kena banyak buat experiment mommy. Kekdg tu mgkin disebabkan dia tak selesa cara penyusuan tu klau df. Cuba bg masa baring sbb baby lg selesa. Lepastu kalau malam, baby ni selalu bangun hisap jari klau nk susu, masa tu la kita bagi susu kerap.

3y ago

malam mmg sy susukan baring kadang siang pun baring kalau dia takmau duduk cuma skrg ni je asyik nak mengamuk 😓

SMA lh aku pun bgitu tpi aku cuba kasi mnyusu Time dia tidr .tpi kena di jaga ..klw kasi mnyusu Time tidr.....klw dia tidr dia akan mnyusu tu..sbb bby x sedar tu lh masa nya sy kasi susu hahah

3y ago

baby Kann tidr mati 3jam jdi dlm masa 3jam tu lh sy ambil kesempatan..pagi tu kasi tidr jg...jdi kasi susu jg

Sis try bersihkan puting sis...mb ada tsumbat ke datz why baby x lama menyusu & mengamuk..mk sure time sis susukan baby tu both of u dlm keadaan yg selesa🙋🏻‍♀️

ada bagi botol ke? baby growth spurt atau nursing strike (mogok susu) malam anak menyusu ok tak? sis boleh df masa baby tengah mamai. kerapkan skin to skin dengan baby.

3y ago

boleh refer post ni 👇 https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2583870918498197&id=1790216991196931

Alahai..comelnya..baby ni mcm2 dia punya ragam kan..pening mommy..ank sy pun dulu dia buat perangai jgk time nyusu, cam membebel time nyusu,sy pun pening tak tahu knp..