Keputihan biasa atau pertanda

Assalamualikum...maaf gambar menjijikkan..kandungan sy skrg da 38w4d.. Sy first mom jdi Sy keliru nie keputihan biasa atau petanda sbb selama sy mengandung nie xpnh turun keputihan mcm nie dy mcm keputihan egg white kental, bru smlm ad turun nie berserta dgn rasa cramp di abdomen mcm periodpain dan skit belakang ngeri pusing sana sini still xselesa.. Sehingga hrini msih rse skit tuu Msih bole tahan sbb dtg dan pergi.. Sllu tgok org turun mucus plugs tu berserta dgn drh sy xde plk jdi sy xpergi hospital lgi pon kang pergi kne halau blik plk 😓klau sakit btl xthn mmg sy akn terus pergi.. Gmbr first tu yg mula turun smlm pkl 7..hrini turun bnyk sngt mcm gmbr no 2 tu.. Mummy" yg ad pengalaman turun petanda sblm bersalin mcmni tolong jelaskn please 😖share "#ingintahu #pleasehelp #firstmom #firstbaby #bantusharing

Keputihan biasa atau pertanda
6 Balas

Sy pun dah seminggu lebih keluar sbb start brisk walk, squat dan jalan itik nak bg bukak jalan dan dah seminggu lebih jugak start brixton hick (contraction palsu). Skrg 37w5d. Nak kira contraction tu boleh download apps je. Sy dia dtg sejam sekali. Tp sakit setiap jam tu tak sama dan tak intense. Ada hari 3-4 jam sekali baru dtg sakit. So dr suruh monitor dulu. My mom pun kata kalau boleh tggu keluar tanda darah/pecah ketuban/contraction kerap 5min sekali baru ke hospital. Utk elak dari kena induce/cek laluan tu boleh tahan sakit 😅. So skrg layan jelah dulu sbb tak sakit yg kuat pun

8mo ago

xskit wak klau kita tarik nafas sbb bila trik nafas laluan kita terbuka so snng dyorg nk cek bukaan heheh tpi kdg yg xsmpt tarik nfs da diseluknye mmg ngilu jgk la rse tu haha

Sama macam saya sis😅 saya dah 39w5d baru ada keluar lendir macam tu dengan sakit” yg sis rasa pun sama mcam saya tpi saya x pergi hospital dlu tunggu betul” x tahan sakit baru nak pergi. Mungkin dh tanda nak bersalin tu sis, saya pun first mom jadi kurang berpengalaman😊 semoga di permudahkan sis

8mo ago

aminn sy pon tdi g spital tpi bru 1cm bukaan kne blik dlu 😆xpela harap urusan kita dipermudahkan..

Masa belajar dekat class antenatal, mucus plug bersih (x campur darah) ni tanda awal2. Belum perlu ke hospital. Saya share notes, tp x tauu la boleh paham tak sbb tulis laju2 sambil dengarr class. 🥲

8mo ago

yeke wak tpi tula sy turun tu skli skit contraction esoknya bersalin da heheh lain bdn lain tandanya kot wak 🤭

mcm mucus plug je. mucus plug boleh turun 2jenis. yg xde darah atau skali dgn darah. boleh start dgn exercise utk bukaan cpt. dh rasa sakit xtahan terus ke hospital. sy pun 38w3d. tgh tggu tanda jgk ni.

8mo ago

Sy Pon 38 weeks 3 day . bukaan baru 1cm

mucus plug ni sis , saya pun anak pertama macm ni kluar bnyk ble pergi hospitl da ni sis ,..

8mo ago

haah wak Alhamdulillah da selamat bersalin da wak hrini kluar esok baby pon kluar hehe

update:syukur Alhamdulillah sy selamat melahirkan baby boy pada 6/9 🤭❤️