baby batuk and kahak

assalamualikum semua. sya nak tanya laa macam mna nak hilangkan batuk and kahak pada baby. baby sya blum lagi sbulan tapi batuk dia teruk sngt. ada apa2 tak untuk hilangkan batuk tuk baby sya. terima kasih🫰🏻

2 Balas

Ank sye pon same bru 44 hri da btuk selseme tmbh demam da seminggu risau plk ni mate die byk tahi mate plk ade ke yg sme mslh mcm sye ye

2y ago

Anak sy umur 2minggu start bunyi hidung mcm ada hingus , lepastu minggu ketiga dia start batuk , dua kali jumpa doc ckp normal , skrg dia sebulan 4 hari dah masi tak hilang2 mcm makin teruk bunyi dia . batuk pun makin kerap smpai nak muntah dia batuk . tapi dia tak kuat nangis la kuat tidur ja . cara sy bagi dia lega , sy sapu minyak telon , spray sterimar dan sedut hingus dia guna nasal aspirator . nurse checkup pun dgr bunyi dia bnafas . tapi doc dah kata normal takleh la buat apapa hm . usaha sndiri ja la . sy harap bila dtg klinik diorg la tolong sedut buang kahak tu . tapi kena marah dgn doc adala 🥹 . "benda tu normal awak ni firstmom ker?" dgn nada yg tinggi serta buat muka lagi dgn kita . sy pon jdi takut lagi nak p hospital atau klinik , dah dua kali kena benda sama . takkan nak tunggu kena serang jangkitan kuman dulu baru nak buat something . nak biar ja kahak tu bekampung 😌 . kdg smpai sy bfikir yg sy gagal jdi seorang ibu . sekian luahan 🥹

Kerap ke die batuk? Macm saya anak saya mcm berkahak nnti hidung tersumbat jee.... mengamuk dia

2y ago

anak sy batuk kerap . masa awal2 kena hidung trsumbat skrg dia batuk kerap sgt . tidur pun nafas dia berbunyi kuat . mcm2 dah cuba cara kurangkan tapi mcm makin teruk adalah . tiap kali dia nangis mesti bunyi hingus tu mnganggu bila sy tolong sedut banyak ja hingus kluar siap hijau kekuningan lagi . tapi itupun doc masih kata normal .