Sy ada gdm, pastu minum susu fernlef

Assalamualikum mommy2,nk tnya. hari ni sy bru dpt tau ada gdm, pastu baru perasan jgk susu fernlef yg sy minum tu ada gula 40.4g xsilap. Patut sy tukar susu lain ke tak ea? Sy skrg 30week.

12 Balas

Waalaikumsalam. Ikut keserasian awak. Awak minum fernleaf, bacaan gula spike tak? Kalau tak spike boleh teruskan dan ikut saranan pengambilan susu iatu 2x sehari. Apa2 susu awak boleh minum cuma elakkan yang berperisa. Itu sahaja. Saya minum Anmum Materna dengan susu kotak full cream.

8mo ago

@Nur Amira. Gula bukan datang daripada susu je. Tapi daripada keseluruhan pemakanan kita. Saya ada nampak mommy yang suggest awak 'always ask your glucometer'. Boleh cuba 😊

Always ask ur glucometer. Nak tahu sesuai atau tak, sebelum minum susu tu ambil bacaan cth 8am ambil bacaan, minum susu, 10am ambil bacaan balik. Kalau tak spike lebih 4mmol ok saja. Try susu saja ya. Kalau nak try bersama makanan lain, buat waktu lain dengan cara yg sama

Sy Ada GDM makan ubat and insulin. nak hujung2 ni da tak terkawal makan sbb asyik lapar. Risau sgt tp lapar mmg xbole control. Sy cuma X makan Malam je, sarapan dgn lunch sy makan. Seminggu akn minum 2 Kali Susu kambing hi-goat. Hari2 amik pil calcium yg Doktor bagi.

8mo ago

sy makan nasi Malam kadang2 tp sebelum jam 9 Malam..kalau da jam 9 sy X makan nasi tapi makan roti dgn buah which is sama je X elok nya. tp sy buat jugak sbb lapa sgt. gula mmg xterkawal da skg ni. tp baby ok je.

Sy pun ada gdm.. Boleh je kalo sis nk minum susu.. Kalo yg paket anmum tu separuh paket je..xde mslh utk pengambilan susu sbnrnye..sebaiknye ikut saranan pakar dietitians.. Selalu nye if pregnant mom ada gdm doc akan saran kan pergi ke pakar pemakanan

8mo ago

ooh faham. 3/10 ni jumpa pakar pemakanan

saya ada gdm, doc pemakanan suruh minum susu HL je. susu sekarang semua kandungan gula tinggi dan ada gula tersembunyi. nak selamat minum susu HL

8mo ago

farm fresh pun okay, ikut mana boleh telan. janji jangan amik susu yg tinggi gula. better nak tengok okay ke tak da try minum susu tu check la gula lepas 2 jam tu

Sy ada gdm on dc sebelum ni and sy minum fernleaf juga.. nurse nasihat sy utk consume susu setiap hari segelas saja sbb gdm..

8mo ago

Ya puan.. sy teruskan saja minum.. tapi apa2 pun lebih baik puan kena rujuk semula dgn nurse puan ya.. sbb sy dibenarkan minum sebab bacaan bsp sy okay..

sy pun ada gdm jgk. insulin lg baru 12 mggu.. susu sy tkt nk ambk.

Saya rasa awak better stop and continue dgn buah buahan

mkn vitamin calcium je. susu tepung mmg ada gula sis.

sy gdm gk mnum HL prisa ori ..bsp msih tkwl

8mo ago

blh ..tp msa na buat bsp Shri Sblm sy stop dlu mnum ...lpas abis bsp mlm Sblm tdo bru mnum blik