1st trimester digalakkan berpuasa tak?

Assalamualaykum hai semua. Nak tanya saya bru pregnant trimester pertama. Baru 6weeks 2days. Digalakkan berpuasa atau tak ya? Sbb haritu pergi cek dr time week ke 5 baru jadi kantung kecil. Risau juga nak berpuasa. Tapi macam mana ya ?##pleasehelp #firstmom

2 Balas

Hai awak. Dalam islam, hukum dia ibu mengandung diharuskan untuk tidak berpuasa . Tapi bukan boleh suka2 tinggal. Kena cuba puasa dulu kalau memudaratkan baru buka puasa. Ini yang setakat kefahaman saya lah. Tapi kalau pregnant ade masalah macam gdm mmg tak digalakkan puasa . Apa apa pun tanya doktor dulu ya

2y ago

Ooo baik baik terima kasih ✨

Wajib puasa. Tak larat, buka. Nti byr fidyah + ganti

2y ago

Ooo okay baik. Terima kasih ✨