Simptom hamil

Assalamualaykum. Adakah normal bagi ibu mrngandung utk mual dan muntah pada usia kandungan 4 minggu? Setiap hari saya mual dan muntah. Kadang² rasa tak tahan. :') mohon nasihat ya. Ini first pregnancy saya :')

11 Balas

normal sis , saya lauk2 semua jenis goreng boleh makan , sebab kalau masak jenis sup ka macam ada bau hanyir2 rasa mual .. sekarang pun jarang makan nasi , tekak saya boleh terima makan mee ka roti ka bihun atau buah2 .. air milo pun kalau bancuh terlalu manis sikit pun rasa mual daa kalau milo kososng atau susu boleh .. dugaan first trimester 😅

2y ago

ya Allah..semoga dipermudahkan urusan sis ya. Macam sebijik dengan keadaan saya :")

Normal sis, orang kata morning sickness. Saya awal2 pregnancy, selalu muntah waktu malam. Lepas dinner tu kadang, muntah balik. Nasi memang tak lalu nak makan, makan sikit je.. sabar ye mummy. Try makan benda2 lain yg tekak boleh terima, janji perut diisi. Terus kuat tauu 💪🏻😊

2y ago

Haah betul tu sis.. saya dah masuk 37 weeks ni, start rasa mual balik 😅🥲 semoga Allah kuatkan ibu-ibu semua dan dipermudahkan segala urusan 🥰

Sabar ya mom, skg pun sy sdg mengalami.. Alahan start dr 6w skg dah 12w pun masih lg.. Selera makan hilang ntah ke mana, semua makanan habis kluar blik even air masak pun x ble nak telan..

2y ago

Ya Allah..semoga diberi kesabaran ya. 🤲🏻

sama mcm sy.. mula2 tu opening asyik muntah. blh dikatakan dlm sehari mesti muntah ada tu smpai 6kali muntah. skrg nk masuk 5bulan dh tpi air putih pulak xleh nk minum asyik muntah

2y ago

ya Allah..semoga perjuangan puan dipermudahkan lagi sampai bersalin 🤲🏻

Mmg ikut stgh ibu mmg ada awal. Saya mula tak mual n muntah pun, masuk week 8 bru start, tapi stop di week 11. Tak sngka saya nk gugur sbb hilang alahan saya. Week 12 saya gugur.

2y ago

Amiin, terima kasih sis.😊

Waalaikumusalam. Normal sis. Saya sampai 20 weeks muntah. Siap muntah darah 😵 setiap orang berbeza2 .. semoga dipermudahkan untuk sis ye.

2y ago

ya Allah..kasihan. Semoga terus kuat ya 🤲🏻

normal bh tu... saya pun mual muntah Smpai usia skrg 7weeks... tpi kuatkan diri saja nii...

2y ago

semoga sentiasa kuat ya 🤲🏻

Normal..sy alahan teruk setiap hri muntah 5 6x😂😂

2y ago

iya kan...setiap hari :') kadang jadi letih

Morning sickness. Normal ☺️

2y ago

baik. :')

normal tu puan, btw tahniah ya. 🥰