Musykil

Assalamualaikum.. Teringin nak dptkan pencerahan ni mengenai bayi yg baru lahir, adakah betul wajahnya tidak boleh didedahkan kpd umum selagi ibunya masih belum habis pantang? Betulkah? Ada tak dalil yg menyatakan hal itu benar?

17 Balas

waalaikumusalam. sebelum ni saya ada belajar sikit sikit pasal hal ni dgn ustazah saya n dia ada cakap yang bayi baru lahir tak elok kalau di post gambarnya dekat media sosial sbb takut terkena penyakit ain'. kalau nak post seeloknya dimulakan dgn ayat " alhamdulillah " sblm letak caption . sekarang ni pun da jadi trend orang post gambar anak tapi tutup dengan sticker 😅. kalau boleh sebaiknya jangan post dulu gambar anak sebelum habis pantang . saya pun bercadang tknk post dlu gmbr anak masa awal awal kelahiran . wallahualam . kalau ada silap dalam percakapan saya sila perbetulkan ye. sekadar berkongsi ilmu yg saya belajar dri ustazah shj . 😊

5y ago

Xpe sis.. kita share ilmu. InsyaAllah bermanfaat 🥰

Waalaikumussalam sis.. Sebabnya berkaitan dengan link d bwh ni.. artikel ni hanya jelaskan secara umum shj.. bukan khas utk bayi ka apa.. tapi sy ada jugak terbaca pasal x boleh dedah wajah anak selagi x lepas 40/44 hari tapi ni la sebabnya.. https://muftiwp.gov.my/ms/artikel/al-afkar/3072-al-afkar-43-penyakit-ain-dan-rawatannya Tanya yg lebih lanjut p orang2 yg lebih arif pasal bidang ni.

Sesetengah adap mcm tu lah. Family saya pun sama, baby baru lahir seeloknya jgn share dlu dkt media social. Kite nk elak dari ape2 berlaku kn. Sbb skrg ni org boleh je nak buat ape2 dkt kite. Seeloknye dh habis pntang share lah . Nk share antara family/kawan2 trdekat boleh lah. Jgn suruh dorang share. Tp tulah. Atas diri sndiri jgk.

Tak boleh expose tu memang takdak dalil tapi langkah berjaga jaga dari penyakit ayn sama ada dari manusia/jin especially upload dekat sosial media. Bukan semua orang suka tengok kita bahagia sis. Kalau orang dah datang rumah nengok tu, okay je rasa. Hehe😁

5y ago

Setuju.

Wsalam, mmg benar sis, sb tkut terkena ain yakni pndangan mata yg menimpa pnyakit.. Tkut bila org puji ank kite tp dlm hati nye berkata jelek, jd blh memudaratkn bayi jika terkena ain

Snang citer xpyah tnjuk la snang..hty org ni lain2.kite xtaw.dpn dye nmpk hpy ngn kite.blkng sbnar dye iri.bhya dgn pnyakit 'ain' ni.jgn dh trkena bru nk trtnya2 knpe itu knpe ini dgn ank ye.hrap fham🤗

5y ago

Ya Allah.. semoga dijauhkan dr kita semua. Aamiin

xda la sis.kta hdp ni berpandukan dgn alquran.dan dlm alquran xda d nyatakn hal sedemikian.so terpulng dr kta la nak dedahkan atau tidak.kebiasaan nya spt ini adalah mengikut adat masing2.

Tak tahu... Tapii klau taknak bagi tengok pun terpulang pada sis.. hehe ank sis... Biarlaa mreka membawang... Hahaha

terpulang nak tunjuk ka dak ...bagi saya lebih baik xpayah sbb skrg macam2 .takut sakit kena buatan atau sebagainya

7hari lpas kelahiran Nabi anjurkan buat akikah kan..so mjlis cam tu mmg ramai yg dtg...what say u