Saya keliru.. Mohon jelaskan.. Harap di beri pencerahan

Assalamualaikum sya nk tnya ni. Jika dah ad wuduk.. Ketika hndak solat.. Sya dan baby sja yg ad di rumah. Ketika baby nangis lalu myusu, selesai menyusu.. Lalu bolehkah sya solat.? Adakah batal wuduk sya dan perlu ambik lain.. Sekadar penjelasan.. #ibuanakpertama #ibu_muda ##firstbaby #firstmom #seriusnanya #pleasehelp #ingintahu

6 Balas

wa'alaikumussalam. tidak batal, puan. anak kandung/menantu (yg berkahwin dgn anak kandung kita) itu sendiri tidak terbatal wuduk jika bersentuhan. & boleh solat seperti biasa. boleh baca lebih lanjut disini: https://www.muftiwp.gov.my/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/2942-al-kafi-998-adakah-menyusukan-anak-membatalkan-wudhu

menyusu tidak membatalkn wuduk.. melainkan awak terkena najis.. terkentut.. kluar mani atau benda² yg blh membatalkan wuduk

Waalaikumsalam. Dah selesai solat lalu menyusukan anak. Tidak batal pun wudhu melainkan keluar sesuai daripada kemaluan atau dubur

Menyusu tak membatalkan wuduk awk..

xbatal wuduk

tidak batal