Mistik or teknologi?

Assalamualaikum, sy nk minta pendapat. Sy mengandung 9w..mse scan 8w, just ade kantung je.. janin xde lg..bg sy itu normal..tp bg family mertua, x normal..fyi, family husband sy jenis yg percaya benda2 mistik e.g saka or whatsoever. Bru ni husband crite kt ayah dye..then ayah ni pergi la tye org yg pndai berubat..dye ckp sy ade saka keturunan mak yg ikut sy then makan janin tu, thats why kosong mse scan..stahu sy belah mak sy sememangnye TAKDA saka..Family sy pon xpernah cerita..sy pon x pernah kne ape2 gangguan sblum ni..btw ni kandungan pertama..sy x tahu nk percaya ke tak..sbb sy dan family terdekat sy x pnh alami pengalaman mcm ni..arini dorg nk bwak sy pegi berubat buang saka tu..allahu..seram pulak rasenye.. ade sape2 yg pernah alami mcm ni?#ingintahu #pleasehelp #firstbaby

74 Balas

Ni normal awk, kebiasaannya 8w ke atas baru boleh nmpk, sy pun sama nmpk kantung saja, repeat scan masa 10w baru ada heartbeat, mmg takda kaitan langsung dgn mistik2 ni, and beza 2-3 minggu tu pun normal sbb persenyawaan berlaku selpas dua minggu period, tpi edd dikira start masa period so mmg akan ada different

2y ago

InshaAllah ada, banyakkan berdoa, bnykkn berehat, jgn angkat berat2 ya, ubat yg kk bagi makan hari2, jgn tinggal sehari pun, moga ada rezeki sis

Utk 8weeks, okaylah tu ada nampak kantung., ada yang nampak janin. Saya haritu 11weeks baru jelas. Apa apa pun pergi lah 2nd @ 3rd opinion. Jangan harap 1 klinik je. Dan sekali nak repeat scan, pi selang 2 minggu. Bukan harini check klinik ni, esok check bomoh, lusa check klinik lain. Kejadian manusia ni take time lah nah.

2y ago

2 klinik..gov dgn private..sy tggu repeat scan lg 1 mggu kt gov..

Sabar dulu sis tunggu sampai 12w. Kalau dah lekat tak digalakkan pergi berubat, nanti sekali dgn janin tu hilang ..kdg2 ovulation lambat.. lepasni kalau pregnant lagi tak payah war2kan pd family in law. Tgu sampai kandungan besar sikit baru inform .sy ada pengalamn baby hilang beberapa kali.

2y ago

Betul! Sy pun suami over sgt gtau fmly dia.. alih2 hilang bby sy. Haa cmner plak tu kan?🤦🏼‍♀️ now Alhamdulillah, ada anak dah🤲🏻

Jangan risau sis, saya haritu pergi scan 8 minggu pun memang tak nampak lagi kantung baby semua. Memang normal tak nampak lagi sebab baby pun masih kecil. Saya pergi masa 12 minggu haritu dah nampak dah baby, kepala tangan semua. Nanti bagitahu husb ajak pergi masa 12 minggu.

2y ago

Tq sis..harap ade keajaiban

saya scan 8 minggu pun masih nampak kantung je still tak nampak janin, minggu ke 10 baru nampak janin & heart beat, sis jangan fikir banyak sangat positif je lagi lagi bab mistik ni kalau boleh jauhkan sis, patutnyaa family kena bagi support sebab bumil ni hati tisu, semoga dipermudahkan segala urusan sis.

2y ago

Tisu sgt kan.. sy pjj..time keje boleh la lupe kjap..blk je umah mula pa teringat..pastu sedih..🥺

jgn suka2 pergi berubat wak.. nanti makan diri..tunggu je lagi,next scan dlm 12 ke 14 minggu..mse tu In Shaa Allah ats izin Allah yang berkehendak memberi awak zuriat,awak nampak lah janin tu nanti...🥰 buat mse ni jgn fikir bukan2..kena positif barulah baby berkembang dgn baik🥰 In Shaa Allah

First rules dalam mengandung. Jangan heboh kehamilan walau pada sesiapa pun selagi janji belum kuat. Dah lepas fasa 3-4 bulan boleh bgtau kalau perlu. Sy 1st bby keluarga mentua esok lusa nak meletop baru tahu pregnant bcause i dont trust anyone. Nasib baik ms preggy jenis perut kecik xnmpk sgt

cuma nk ckp awak percaya yg mana awak lebih percaya orng pandai sgt berubat tu..atau awak percaya dgn kuasa Allah...2023 NIE ada jugak fikiran yg cetik iye...baik awak tak payah pergi...tinggu lagi 2minggu atau seminggu awak scan balik k...Sy doa kan semoga awak dgn baby awak baik2 saja k..

benda tu wujud... makluk allah jgk... tp tula beriktiar jgk utk keselamatan... sy tgh bpantang ni... gugur 7w.. sbb ada gangguan jgk, ada yg dengki ngn family kami. lgpon sy anak sulong dan 1st pregnant.. iktiar jgk tau... tp jgn la smpai p bomoh2 tu..kuat ngn ayat alquran insyallah..

xperlu ikut pon dorg pegi berubat tu cik. xperlu pon jaga hati dorg. cik jaga diri sendiri dulu. dah semua nak kait kn dgn alam mistik. jatuh syirik nnti. sikit2 jin buat. sikit2 setan buat. ehh setan pon tau marah lah sikit2 die kena tuduh. pdhl die x buat pon.