Pregnant trimester 1

Assalamualaikum, sy nak tnya pendapat klu org pregnant 6minggu boleh puasa tak? Ke ikut kemampuan diri? Terima kasih. #firstmom #seriusnanya

2 Balas

Waalaikumsalam. Ikut hukum wajib bagi wanita hamil berpuasa juga. Salah satu syarat puasa ialah sihat dan mampu. Boleh dapatkan dulu juga nasihat doctor tentang condition kesihatan awak. Kalau awak rasa badan sihat dan boleh berpuasa, so wajib puasa dari awal. Kalau dipertengahan rasa tak sihat, alahan muntah sebagainya, hukum harus untuk berbuka. Then perlulah ganti puasa dan bayar fidyah. Boleh refer link fatwa mufti ni https://muftiwp.gov.my/en/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/1868-al-kafi-434-hukum-perempuan-hamil-berpuasa

2y ago

Sama sama. Selamat berpuasa juga! ☺️

waalaikumsalam. ikut kemampuan diri . kalau rasa boleh bertahan teruskan berpuasa . kalau tak boleh jangan teruskan . kalau bimbang akan kesihatan baby boleh je tak berpuasa or bimbang kesihatan diri sendiri pun boleh je tak berpuasa . So in conclusion Kalau berbuka sbb bimbang kesihatan diri sendiri = qada' tanpa fidyah Kalau bimbang kesihatan anak= qada' + fidyah

2y ago

Selamat berpuasa awk?