jangkitan chic pox

Assalamualaikum/Hello... Sy 23 weeks pregnant. Anak berusia 4 yrs tiba2 kena chic pox. Besar tak risiko saya akan dijangkiti memandangkan saya menguruskan dia(walaupun saya pernah kena CP masa kecil, pernah kena juga kayap masa dewasa (virus sama)). Siapa ada xperience kena CP masa pregnant.

2 Balas

Walaupun ibu dah dapat chicken pox, adalah berisiko utk baby dlm kandungan terkena virus tu. Risiko kecacatan/keguguran tetap ada. Virus varicella zoster bahaya utk janin, boleh dijangkiti menerusi cecair/sentuhan/udara. Sbb tu perlukan pengasingan ibu dan anak yg tgh kena chicken pox tu. Hati2 ye..

Orang cakap chic pox kena sekali je seumur hidup .