tekanan darah tinggi

Assalamualaikum smua.. Nk tnya apa petua atau tips tuk turunkn atau normalkan tekanan darah tinggi??? Apa yg akan blaku klu tekanan darah tinggi? Doktr akn bgi ubat tak? Siapa ada pngalaman tolng kongsi dgn sya.. Tq #usia kndungn 11w2d

1 Balas

Sis, kalau setiap kali BP sampai 140/90 lebih, sis mesti start makan ubat tau.. bukan apa kalau tekanan darah tinggi yg tak terkawal akan mberi effect pd baby dan kmungkinan akan kguguran.. Inilah nasihat doktor kat KK.. saya pun ada hipertensi & tengah hamil 9weeka .Sekarang saya mkn ubt methyldopa

4y ago

Tq sis atas respon nya.. Doktr blum bgi ubat lgi.. Tpi suami ada bli alat yg cek tekann darh tu.. Bla cek kat rumah tekann pula rendah.. Taktau la mna yg btul.. Sebb apa yg sya rsa bla sya dtg temu jnji d kkia sya jdi nervous sbb tu la mgkn tekanan darh sya naik.. Tpi bla taktau.. Arap2 kndungn sya shat dan slmt d lahirkn aamiin