Terkencing saat mengandung

Assalamualaikum sis.. Saya nak tanya.. Saya sekarang ni mengandung 8 week.. Esok dah masuk 9 week.. Tadi start saya selalu terkencing... Normal ke.. Ke sis ada rasa tak masa mengandung 8 week selalu terkencing

23 Balas

Waalaikumussalam. Apa yg saya tahu, tu tak normal untuk awal pregnancy. Kalau akhir pregnancy ye, sebab berat baby makin menekan ke pundi kencing. Apa2 pun, better awak tanya nurse / doktor kat kk. Diorg lebih tahu sebab dah encounter ramai orang mengandung dengan macam2 experience kan.

4y ago

Elok klau kuat kencing... Nnti tk kena kencing ktor tau....

Sama la saya sis. Sekarang saya 37 minggu. Kadang ii bkn air kencing tapi keputihan banyak pastu kuar macam air kencing. Tak selesa saya. Setiap hari kalau boleh tukar panties 5helai sehari sebab tak selesa la basah je. Saya saran kan sis pakai pantie laner ya.

Huh.. tu belum 28 weeks onward sis ..terkucil Benda biasa..pakai pad tebal ..perut da besar..& baby Kat dlm telan bladder...setiap 5-10 minit kencing.. air skit plak tu.bila mlm rasa nak tido dlm toilet je.. huwa

Kalau kerap kencing, me a g check jugak takut kalau kena kencing kotor. Sye dlu mcm tu jugak, igtkn kencing xlawas je maksudnya kencing kotor. Rupanya kerap kencing pun tanda kencing kotor.

Saya dari awal pregnant smpai 21week dh skrg ,toilet dh saya xprnh berpisah😅.. Stiap kali berenti mane2 mmng wajib g toilet ..xkire stesen minyk,kedai mkn,rmh sedara😂

Sy start masuk 12w baru mula skjp2 nak tkencing..tgk org awl2 dah kerap kencing..sy masuk 12w ni baru mula..xdan baring smpai 10min,pundi dah terasa penuh😅

Sy dr awal mengadung smpai skrg da 5bulan lebih mmg keje nak terkencing aje la... Tp mnum air mmg banyak... Cuma terlalu kerap sgt..hahaha

Saya trkencing masa brsin, batuk dan muntah jer... klu nk prgi mana2 siap sdia pkai pad. Sblum trjadi.. Hehehe

Sama dgn sy sis...7/8/9w selalu kencing..mls nk ke toilet tp kena jgk pegi🤣

Biasa la tu sis.. yg penting bila check up nnti tak de apa2 masalah.. 🙂