Kantung tak membesar dan tak ada baby?

Assalamualaikum semua. Ada tak yg mcm saya. Haritu scan kantung anggaran 6 minggu. Lepas seminggu scan semula, masih tak nampak heartbeat dan kantung tak membesar sgt. Tak nampak heartbeat juga. Dr suspect mungkin kandungan tak menjadi. Dr bagi tempoh seminggu utk jatuh sendiri. Kalau tak jatuh kena cuci. Ada tak kes mcm sy tapi lepastu scan nampak heartbeat? #1stimemom #advicepls #pregnancy #berserahkepadaIlahi

4 Balas

Sama kes dgn saya. 28/9 - saya scan kat klinik swasta, masatu saiz kantung dah 6w1d. Fetal heart pun dah nampak. 11/10 - scan kat KK pulak, doktor cakap tak nampak janin. Saiz kantung pun baru 4weeks. Lepas balik dr KK, mmg risau, tak boleh tidur beberapa malam. Pastu saya decide utk pegi scan balik kat klinik swasta yg saya pegi tu. So, smlm 14/10 saya pegi scan lg sekali. Doktor cakap saiz kantung 6w3d. Most likely dah stop growth. Sepatutnya saiz dah 8weeks. Doktor bg appt 2 minggu lg. If takde bleeding dlm tempoh 2 minggu ni, next appt doktor akan check perkembangan. Kalau ada growth, Alhamdulillah. Kalau takde jugak, redha je la. Kalau ada bleeding dlm tempoh 2 minggu ni, kena terus pegi jumpa doktor balik. Dah la semalam pegi klinik sorang². Masa dlm klinik tahan taknak menangis. Masuk je kereta terus menangis. Sepanjang perjalanan balik rumah tu menangis tak berhenti sambil driving. 😭😭😭

6mo ago

sis mcm mn ya

Hi sis.. sama mcm kes sy. 6W jumpa doc and scan dekat klinik swasta, nampak kantung kosong saja. 7W datang KKIA doc cek ada nampak tp sangat kecil n doc x sure apa benda. Bila scan dari bawah, doc ckp daging dah melekat dekat pintu rahim. Doc nak tarik tapi dia takut sy pengsan so dia refer pegi Hospital Ibu dan anak untuk cuci and masa tu doc diagnosis sy fully mcsarriage.. Tapi bila sampai hosp, doc buat final cek, syukur nampak dengan jelas janin dengan heartbeat. So doc tak jadi cuci. Harap sis sabar ya. Moga² semua okay..

sama kes mcm sy ..sy scan 5 minggu haritu tp baby tidak nampak..yg nampak hanya kantung je.kantung pun tidak membesar..doc pun suspect kandungan sy tak menjadi..tp smpai skrg sy tak bleeding lg..sy 6 minggu skrg sy xnk g scan dulu selagi tak bleeding..sy tkt dgr kalau2 kandungan sy tak menjadi..😢

sis bolee cuba second opinion maksud Saya try check dekat klinik lain.Sebabny Saya haritu 8w baru nampak heartbeat bby