Air ketuban banyak

Assalamualaikum semua.. Skrg dah 29w4d doktor kk scan AFI 15.6 tapi g swasta pula jadi tinggi AFI 22.. Huhu sy pun xdA GDM.. ada siapa2 Tak sini AFI bole normal semula Dan baby sihat smpai bersalin? Risau sngttt bila baca risiko2 air ketuban banyak nii 😢😢

4 Balas

waalaikumuusalam .. saya salah seorang mommies masalah air ketuban banyak...saya share dngn awak ye..semoga hati kuat dan tabah dan sntiasa berdoa...air ketuban saya tak lah banyak mana .. setakat 21 je..air ketuban banyak masalah bayi didalam perut tu..masalah xlah teruk sangat..air ketuban banyak sebab bayi didalam tu xtelan dngn sempurna..mungkin ada masalah bayi di dlm..sprti bayi saya saluran makanan bayi saya tersumbat sebb tu dia xdpt telan dngn smpurna..saya bersalin emgry czer sbb subuh cri jantung bby drop...diaorang tkut lemass... sebaiknya jgn biarkan air ketuban banyak...terus check up dngn doktor sebaiknya jmpalah dngn PKAR .. saya bersalin 34 weeks ..semoga sis dipermudahkn urusan🤲🏻

Boleh cuba scan kt tmpt lain utk dpt pendapat lain. Pengalaman sy, scan kt hospital swasta, tk scan kira betul betul pun takat goles alat tu atas perut dh ckp ketuban kurang bawah warning level so diorg tknk terima kes sy langsung dh. Tolak ke gov. Pergi gov, scan ketuban elok je 11.4 (normal). Sy pergi klinik swasta lain utk scan, dpt 10.67. Scan kt KK, dpt 11.3. Sampai ke klinik swasta yg lain, mesin pun lebih canggih, dapat 13.78 ketuban. Maknanya sy tkde masalah ketuban pun. Cuma sy pun jd overthinking awalnya sbb hospital swasta kononnya specialist tu 3x dok ckp bahaya lah baby risiko mati dlm perut lah.

Saya pun ad masalah yang sama..Minggu 33 scan afi 20,36 haritu scan afi 22.Xtahu punca afi banyak sebab Saya pun xad gdm

Wassalam mommy.. Mungkin ad mommy lain yang berpengalaman.. Sy xda pengalaman.. N ingin tau juga