Perut kejang makan iron tablet

Assalamualaikum semua, saya baru mengandung 9 minggu . Hari tu klinik bagi iron tablet dengan folic asid. Setiap kali makan iron tablet tu saya rasa kejang dan perit di bahagian perut. Soalan saya, normal ke jadi macam tu? Saya tau biasa ibu-ibu akan mual2 dan pening bila makan iron tablet, saya pon begitu. Cuma saya jadi kejang dah pedih sikit. Saya harap ibu2 disini dapat beri pandangan dan pendapat. kalau normal ok la. Kalau tak normal risau ada apa2 effect dekat anak je. #pleasehelp #firstbaby #firstmom #seriusnanya

Perut kejang makan iron tablet
8 Balas

Yg ni effect dia lebih kurang zincofer, sbb zincofer ada ferrous fumarate tinggi jugak. Tp yg ni lg tinggi. Sy pernah makan zincofer mmg pedih perut. Kalau da makan byk kali effect masih sama minta tukar ubat nanti. Ada org sesuai dgn badan, ada org tak.

2y ago

Similac tu susu ke?

saya makan ok takda muntah atau perut kejang tapi hb pula makin turun. sekatang doktor tukar ke iberet. mungkin ada orang sesuai ada yang tak kot. cuba bagitau doktor maybe doktor boleh tukar ubat yang lebih sesuai dengan tubuh badan sis

Sama dgn sy.. start mkn iron nie, stiap kali mkn trus start rs loya brangin xsdp bdn.. esok tu puasa, rs pedih n panas ulu ati..jd ltih n rs pening kdg2..sblum nie xpn.. esok nk try mntk tkr kt nurse mgkin xsesuai dgn bdn..

2y ago

Semlm sy selamat berpuasa..hari nie sy xambil iron tu sbb saya tunggu maklumbalas nurse dl..sblum nie puasa smua ok je, jd mcm xsdp bdn sjk ambil iron..

sy pown makan jgk iron table nie. .ubat dia warna coklat kecik kan. .alhamdulillah sy okay je makan. .cuma bau dia kuat. .so kdg2 sy telan dgn air sunquick. .sy tak dek plak rasa nak muntah or kejang. .

sy rasa kalau zincofer mmg akn rasa mcm tu sbb waktu sy mengandung dr tak bg sy makan zincofer sbb sy ada gastric. tp kalau yg lain tak pasti

sy makan ni memang akan terus muntah. sy ingatkan sy je makan ni muntah rupanya ramai dalam juga sama.

awak pergi klinik mintak nasihat doktor kak sebab kadang sesuai dengan badan kadang tak

Kalau iron tablet, perut saya hanya boleh tahan maltofer