Induce Balloon

Assalamualaikum semua , sabtu ni kena serah diri sebab overdue huhuhu. Kena induce balloon, nak tanya mommy kat sini ada tak yang pernah induce balloon and berapa lama balloon tu akan jatuh ? sakit ke tak ? huhu doakan sya ya #firstbaby #firstmom #pleasehelp #bantusharing

16 Balas

anak ke2 sy kena induce belon sbb masalah gdm. pagi masukkan belon tu 1cm bukaan..doktor pn cakap ok cantik. dorg pn masukkan belon tu. setel. mula² biasa la duduk je kat katil...bila doktor dtg cek perut, tekanan darah..doktor kata puan kena byk bjalan ni..bg cepat bukaan..sy pun xsabar nk bsalin..lepastu sy berdiri berjalan squat..dah start rasa sakit..sy tahan lagi...pkul 5 ckp kt suami xtahan sakit sgt...mggigil tahan sakit...tp belon xjatuh lagi...then sy tahan lagi..konon nk tggu belon jatuh. bila contraction da semakin kuat n lama..kerap...sy g jumpa nurse..sy ckp yg contraction sy ni da makain kerap n tempoh dia lama..sakit sgt²..mula² dorg xnak cek sbb pasang belon kan..tggu je belon jatuh..tp sy kata sy xtahan sgt dah ni..then nurse sorg kata ok xpe..kita cuba cek..dorg cek² belon tu nak jatuh dah..dah kua drpd rahim cuma xkua drpd vagina sy...sangkut situ..then..dorg kata dah 5cm ni..kelam kabut dorg bookingkan LR...terus letak sy kat depan kaunter nurse..suruh sy makan lah utk tenaga sbb sy xmakan lg. dorg tlg ambil ubat asma sy semua..hp kt dlm bilik...bg baju then suruh tukar baju...pastu pkul 6 lebih masuk LR.. masa tu dorg masuk air drip kt tgn..smp bengkak..tukar plak kat tgn sebelah. pastu start sakit yg mmg sakit sgt rasa mcm nk tercabut nyawa..smp sangkut² nafas sy..dorg bg sy guna ubat tahan sakit jenis neb tu..yg bila sakit baru sedut..tp xbest sbb xkurang sakit n buat sy rasa haus n pening..hahahaha...byk kali sy kata sy nak teran tp dorg kata cervix xlembut lagi..belum blh teran takut rahim pecah..ok fine..doktor dtg cek darah, pecah kan air ketuban, kuarkan air kencing semua..then rasa nak terberak sgt³...panggil nurse dorg cek pastu terus suruh teran..teran³ kua la baby sy..sy mmg da xlarat sbb xmakan sgt...sakit.. pkul 9 lebih rasanya sy bersalin. less than 24hours... actually its depends tau on badan kita..xsemua org sama..ini cuma pengalaman saya... saya doakan moga perjalanan bersalin puan dipermudahkan dan selamat.. insyaallah ..

sye tak tahu induce tu apa..pengalaman sye bersalin hari tu, 1. doktor cek bukaan,seluk kuat sgt sampai turun darah 2. bukaan baru 2cm,jadi 3cm,jadi 4cm terus tolak ke labour room.. 3. mse kt labour room,nurse cuma masukkan 2 botol air kt drip tgn tu... 4. doktor masuk utk pecah ketuban tp bukaan masih 4cm 5. cucuk ubat tahan sakit kt peha,tertidur..bangun2 tahan sakit lagi..bukaan masih 4cm 6. sakit sangat,pastu doktor cek bukaan dh 5cm...tahan sakit lagi sbb masih bukaan kecil katanya 7.saya tak tahan sgt,nurse yg jge tnye ad rasa nak meneran tak? sye angguk ckp nk teran,dia suruh sye mengiring lepastu dia suruh teran... bila teran time tu semua terus dtg kt bilik sye,nurse suruh sye terlentang dan terus bersalin... so,sye kena induce ke? induce tu apa? dh baca kt google pun tak dpt nak faham... bila org dtg melawat,diorang tnye sye induce ke tak..sye ckp tak cuma doktor yg pecah kn ketuban je.. diorang ckp, "laa induce la tu.." aik?😅

2y ago

induce tu.. biasa masuk ubt ikut bawah kiter...senang citer.. bersalin secara pksa.. biasa akn ade sesi tanda tngn antara suami ngn pesakit...ataupn yg ade risiko kne bersalin awal...doc akn masukkn pil,belon...dh bukak.jalan sekurg²nye 4 ke 5cm akn ditolak ke LR...dlm LR bru doc pecahkn ketuban...masukkn lg iv.. tu pn kira induce jgak..ubat tu...masukk melalui mesin dn disambungkn ngn wayar air kiter tu..

Sy pn serah diri... Dri x sakit trus rsa sakit.. Bila diaorg masukan belon tu.. Lma jugakla nk bukak laluan.. Pkul 3 pg belon jatuh .. Masa tu sy rsa sakit sgt perut.. Rsa nk berak x berakk. tiba2 plup jtuh dlm lubang , terkejut jugk sy msa tu , sy ingt sy dh terberanak dah.. Bila inform kt misi.. Trus diaorg bwk masuk laboroom .. Check bukaan bru 3 cm.. Tp sakit tu x leh nk ckp.. Smpailah doc sruh sy ambik epidural ... Lpas tu effect dia pulak sy jd mengeletar dn demam.... So sy kena czer.. Sb diaorg tkut jd ap2 kt ank sy.. ni lah kenangan yg sy x leh lupa , masih segar lg d ingatan.. ( utk awk.. Semoga segala urusan awk dpermudhkan ) 🤲💕

Saya pernah induce belon 29/10 haritu. Bagi saya lepas masuk belon tu sakit dia kuat sikit berbanding sakit sebelum saya masuk belon 🤣 lepastu pukul 4 pagi sakit makin kuat tapi belon tak jatuh2, tgk2 bukaan baru 4cm tapi badan da menggigil tahan sakit. Then dalam 10 minit mcm tu saya rasa mcm nak meneran, rupa rupanya bukaan da 8cm huhu masuk lr tak sampai 20 minit keluar da baby saya 🥹🤲🏻

2y ago

uish sy tk mmpu tahan contraction tu..sy msuk induce ubat je 3 kali bukaan still 2cm and dktr nak suggest induce drip ..msuk induce ubat je dh buat sy bgyg atas katil menahan sakit mcm mna nak terima induce drip yg sangat menyakitkan 😂 ..last2 sya tolak utk terima induce drip and mnta czer ..

Sy 2 kali induce , first induce masuk ubat, tk jalan. So kena induce ballon. Allahu sakit dia kita je tahu. Tu pun tk buka habis, smpai 5cm je. Last2 kena emergency czer sbb ketuban dh pecah takut baby lemas kt dlm. Sbb dh dr 8pagi-4pagi still tk jalan jg. Semoga Allah permudah kan urusan sis. Amiin.

sya induce belon tahun 2020 lalu... doc akan pasang kan jam 6 subuh lepas pasang dah mula sakit perut sya pusing satu wad tu sbb nk cepat kan bukaan... jam 7 malam belon jatuh sendiri... saya melahirkan kan jam 2 lebih subuh, sepanjang satu hari tu menahan kesakitan contraction tu 🥲,

sy pernah induce balloon. sakit ya amat dgn sakit contraction lgi. ank ptama laluan mmg lmbat bukak. pukul 8pagi masuk pukul 11pagi ballon tu da jatuh sekali dgn air ketuban. xlama pun. bla induce balloon mmg kena byk bjln sy bjln sambil menagis sbb xtahan sakit sgt2...

Pnh induce belon tp belonnya tak jatuh2..pkai 24h je..last skli doc kluarkan belon, kna induce pill.. bg sy tak skit belon, cuma tak selesa sikit..sikit je..lps induce belon kna byk berjln, squat ke, in shaa allah takda apa okay..

2y ago

oh okayokay , thank you sis huhuhu

Sy pernah kne induce belon. Msa nk msuk tu sakitnye rasa. Dh lama tu ok x rasa sakit. Tp ambil masa lbih 12 jam juga nk jatuh. Bila cek bukaan bru 3cm.. inshaAllah dipermudahkan urusan ya. jgn risau. byk2 berdoa

sye masuk pil 2kli.. lngsung xde rse ape2.. skli pkai belon.. Allah.. dri jam 10pg dia pnya skit.. Allah je yg tau . dh kul 7mlm bru hilang . sok hrinye bukak.. dh 5cm.. trus msuk LR.. dkt LR iv lg.....