Bila nak buat Buku pink

Assalamualaikum semua. Nak tanya, saya baru check yang saya pregnant tapi tak pergi mana2 klinik lagi untuk further examination. Nak tanya, bila kena pergi ke klinik untuk buat buku pink ye? #newmomhere

17 Balas

kalau cek pakai pregnancy test sendiri dan double line, boleh pergi KK utk jumpa doc bagi mengesahkan yang puan mengandung.. nt dia akan suruh buat urine test. selepas dpt result yg puan mengandung, doc akan suruh buat buku... saya cek dulu ke KK dah 7w. 8w dah boleh pi buat buku

Boleh je pegi kk trus book appointment utk buka buku pink. Sy pegi scan kat swasta mase week 5, confirmation scan utk tgk kedudukan kandungan. Syukur kandungan dalam rahim. Lepas tu sy trus ke kk book appointment utk buka buku masa week 8 nnt..

kalau ke KK disarankan dalam 9-12 weeks. paling lewat week 12. kalau nak scan dulu dan ada bajet lebih, boleh ke private dahulu. cuma kalau terlalu awal kena set mind kemungkinan belum nampak. bagus cek awal utk pastikan kandungan dalam rahim

sekarang if da tahu hamil boleh terus buat buku pink dekat kk . mase tu sy 2bulan buka buku dah kena bebel sebab lambat . ☺️ haha rajin betul kena mrah ble g kk , masuk telinga kanan kuar telinga kiri jela 😆

Kena call tanya KK tempat sis sbb setiap tempat tak sama. Ada yg blh buka awal atau kena tggu smpai beberapa minggu. Sy buka masa 8w sbb ada mslh kesihatan, tu pun sbb dapat referral letter dari pakar.

better 2 atau 3 bulan buat laa sebab saya pon mse buln ke2 sebab time tu saya demam ,selsema ..so doc akn bagi ubat yg dos rendah utk ibu hamil.. apa2 berlaku senang sebab dh ada buku

Ikut kk tmpt masing2. Selalunya 7w ke atas tp call je buat appointment awal nti nurse bg tarikh utk dtg buka buku

Waalaikumusalam. Bergantung dkt Kk kwsn tempat tinggal. Paling lewat 12w. Better rujuk dulu KK yg berdekatan.

5-12 week.. sy pun baru cll kk.. buat appointment.. nurse kasi trikh 11/4..time tu kndugan dh 12week...

2y ago

sy 12/4 buat..12 weeks

ikut tempat sis. saya 7 weeks dah buat, boleh call kk terdekat untuk set appointment