Angin semasa pregnant

Assalamualaikum semua , nak minta pendapat , saya pregnant 8mggu tapi perut sy banyak angin sampai rase sakit & senak . Sy pergi klinik nak scan baby Alhamdulillah okey , cuma angin sy tak tahu nak buat macam mana , doktr bagi ubat angin ambil sebelum makan , tapi sy waswas la pulak nak makan risau jadi ape2 pade baby . Minta bg pendapat ye #First_Baby ##pleasehelp ##firstmom

10 Balas

doktor tau kan awak pregnant, jadi ubat tu selamat la untuk diambil.. kalau masih was² jgk, minta en suami urutkan belakang dari bawah pinggang sampai ke atas bahu. ikut la mana awak rasa angin tu kt mana. saya pun pernah mengalami situasi yg sama. Alhamdulillah, setiap kali diurut mesti keluar angin..

sama macam sy. Masuk 2nd trimester ni banyak sangat angin kt badan. Awak try jaga pemakanan then sebelum tidur letak la minyak angin kt tapak kaki lepas tu pakai stokin time tidur. Insyallah kurang sikit sebab sy da cuba

2y ago

Samalah kita... Masuk 2nd trimester mmg angin byk sgt... X selesa... Kdg2 angin nk kuar, muntah kan aje. Baru lega dpt tido... Baru2 ni kena gastrik, AllahuAkhbar tuhan je tau sakit mcmana.... Trus g klinik, x tahan sgt...

wsalam...jika mengalami ada angin dlm bdn ianya adalah normal...biasa kita akan mengalaminya hingga selamat bersalin..in shaa Allah mommy smua mmpu mengharungi hingga slmt bersalin..aja2 fightimm✊🏻🔥mg dpmudahkan segalanya..aamiin

saya masa pegi scan, doktor cakap normal angin, gas dan rasa kdg macam gastrik. mmg betul kuat sedawa, kentut.. urut2 makin banyak angin keluar. tapi doktor cakap its normal. lagi2 1st trimester.

Sama sye, angin melampau2 kdg2 smpai tkboleh makan. Sdgkan dlu tkprnh ade gastrik, dh 5 bulan pn muntah lgi lps makan even dh tk loya. Kdg2 sye amek je mmt kalau tk thn sgt 😅 jaga makan pon sudah.

sama mcm sy ... kdng2 mmg slalu angin ... boleg je mkn ubt angin tu .. kalau Dr bagi tu mesti boleh mkn .. xkn Dr nak bg ubt yg xboleh mkn masa preg ..

cuba awak try makan gaviscon. and boleh try tuam perut dgn air panas. tapi jgn sampai tekan perut. lepastu awak boleh try minum air panas utk bg perut selesa and angin keluar.

kalau doktor dah bagi nak waswas apa lagi. doktor pun tahu kan tgh pregnant. time mengandung mmg angin byk sbb hormon. kalau tak nak makan ubat, tahan jela angin tu

Sis amalkan sapu minyak panas di tapak kaki n pakai stokin, saya amalkan tu, Alhamdullilah okey je, saya pun jenis berangin jee.

samalah sy rsa sy pun masuk angin perut.kjp2 sakit pastu kentut je ..