Diusia Berapa Kanak2 Perlu Kenal Abjad & Nombor

Assalamualaikum semua. Mungkin sapa2 dalam ni boleh share normaly kanak2 seumur berapa dah perlu kenal abjad & nombor. Saya tahu, setiap anak tahap iq berbeze2, cume saya nak tahu secara generalnye. Perlu ke saya bimbang anak saya umur 2tahun 3bulan masih tak kenal abjad & nombor. Tapi kalau gambar, contih haiwan, transportation, dia tahu. Terima kasih.

2 Balas

Kalau by 6 years belum kenal huruf & nombor perlu risau sbb akan ketinggalan sikit dlm kelas. Tp buat masa sekarang, normal. No need to worry. Focus on her fine motor skill and gross motor skill.

Ok dah tu. By 3 years kalau dia dah boleh ikut nyanyi lagu abc tu, kira ok sangat dah. Awal lagi sis baru 2 tahun, lek lek duluu. Jangan pressure anak sangat.