Tips cepat bukaan cm ?

Assalamualaikum semua. Esok genap sy 37 minggu. Sy ada keluar spotting lendir + darah. Sy dah pi hospital tapi still 1 cm. Kalau mcm ni lama lagi ke saya nak beranak ? Saya sebenarnya baru keluar wad ahad haritu sbb cirit birit. Lpstu hari ni keluar spotting darah lendir tu. Bila dtg still 1 cm. Rasa nak nangis sbb tanda ada tangan yg sakit kne cucuk haritu pun still terasa. Ada tak mommy2 boleh share pengalaman brape lama 1cm ni nk buka ke cm seterusnya. Saya taknak masuk hospital bnyk kali 😭😭 ##seriusnanya #pleasehelp #firstmom #firstbaby

9 Balas

Sama saya harini 37 minggu. 5hari lepas cek bukaan 1cm. 5hari ni asik bejalan buat excecise kupu2 cangkung je la. Lepas excecise pinggang ari2 perut semua rasa x selesa. Baby asik mengeras2. Takda keluar Tanda2 pon lagi. Jumaat ni cukup seminggu memang serah diri la kat spital dgr doc kata apa. Cuma kita pantau pergerakan baby je la. Doc kata baby gerak dgn mengeras tu lain. Baby saya Skrg gerak 10kali 8pagi - 9mlm baru habis. Ngeras je banyak. Semoga dipermudah urusan awk bersalin ye. ❤️

1y ago

saya dh kena seluk tadi still 1 cm even keluar spotting darah 2 hari & rasa segugut. lepas ni sy dtg hosp bila air ketumban pecah je. huhuhu. dh 2 kali pegi hosp kne admit wad tp still 1 cm. sy dh buat senaman kupu2. jalan² tp mybe anak first so laluan tu buka lambat. cuma dr bgthu rahim dh lembut tp bersalin tak thu bila. lps ni tnggu air ketumban pecah je nmpknya 😂 sbb kalau bab mengeras ni rasa mcm baby mengeras tp tkut false contraction je 🤧

pengalaman sy masa ank first… keluar kendir n darah masa 36w… doc check baru 2cm.. admit wad semalam esknya blk dh… then smua terkejut sy masuk keja mcm biasa blk… 😂😂 puas jln sana jln sini still 2cm… 39w pecah ketuban baru p hospital.. check bukaan still 2cm… admit wad doc ckp esk kalau still 2cm kena ceaser… alhamdulillah esk pg masa doc check tu dh 4cm trus masuk labour room…

1y ago

anak first mmg susah sikit ya sis bukak laluan ? tu la dr pakar pun kata tnggu air ketumban pecah bru dtg lps ni. tp kt rumah kne bnyk jalan katanya. baby first katanya selalu 38 ke atas bru keluar 😂

Sy hari tu keluar lendir jam 3 ptg tanpa ada rasa sakit.Jam 5.30 gi PAC, doc check bukaan baru 1 cm. Admit ward. Jam 8.30 mlm start rasa mild contraction. Jam 12 am makin sakit. Jam 1.30am doc check bukaan sudah 4cm. Turun LB. Jam 6.30 doc datang check lagi bukaan dah 9cm. Jam 8 pagi selamat bersalin. Deliver 6/3/23 Due date 22/3/23

1y ago

aah kerap berjalan pun satu cara gak dr gthu. hehehe. okay2 nnti sy cuba.

Sy Week 38 kluar lendir + darah.. terus ke Hospital..masuk LR.. Doktor Check 1 cm tp bacaan jantung bayi xmolek..terus Doktor advice Emergency Czer. Alhamdulillah harini dah 21 Hari usia bayi.. syukur bayi & mommy sihat2 jerk Alhamdulillah..

1y ago

tu la. sy tgok yg emergency ceaser semua senang haa tkyah hold². tp sy mmg nk normal tp kalau takde rezeki ceaser pun sy accept asalkan baby dan mommy sihat walafiat. hehehe

Sy masuk wad sbb sakit mcm sengugut. Laluan buka 1cm, mlm tu sy buat senaman. Cangkung, esok tu bukak 5cm, alhamdulilah dh selamat bersalin 😌😍

1y ago

wahh bestnyaa. sy pun mlm2 kat wad buat senaman kupu². ni tk thu cm dh buka brape tp segugut makin kuat terasa. mengeras je sy masih x thu mengeras tu contraction btul atau palsu sbb mengeras tak sakit. segugut lagi sakit 😭

Sy ank prtama dulu kluar darah jg.. g hospital 1cm alhamdullilah bersalin hari yg sma juga…

1y ago

sis ambik induce ke time tu ?

Bukaan 1cm tu kena admit ward atau boleh balik rumah dulu ye?

1y ago

aah tp kalau 37 weeeks ke atas rasanya dia akan tahan lama lgi. sbb baby dh matang untuk bersalin kecuali kalau takde apa2 contraction.

sy pun esok genap 37minggu..lg seminggu kena serah diri

1y ago

owh faham2. inshaAllah semoga dipermudahkan urusan sis untuk bersalin nanti. amiin 😁

bersama jer dgn suami hari²..

1y ago

ni pun petua bagus tp kalau dalam wad ada cara lain tak ? 😂