Bayi 4 bulan

Assalamualaikum semua. Anak saya baru 4bulan lebih, boleh ke kalau bagi makan? Kalau boleh makan, makanan apa yang sesuai? Minta pandangan dari semua yaa. Terima kasih☺️ #firsttimemom #bantusharing

4 Balas

Saya agak pelik kenapa ibu-ibu disini ramai yang tanya boleh ke bagi baby 6 bulan kebawah makan? Kan ibu-ibu semua dah tahu baby hanya boleh makan usia 6 bulan keatas ikut tarikh lahir baby. Dia nangis macam lapar ke.. dia tengok kita makan dia pun ikut kunyah2 nak makan ke... itu normal je bagi bayi. Dorang tak thu pun apa². Makanan yang boleh untuk bayi 6 bulan kebawah hanya susu IBU dan susu Formula shj. UNLESS Dr pediatric syorkan aanak awak makan seawal umur 5 bulan itupun kerana masalah kesihatan. Selain daripada tu tolong lah jangan suap baby apa² makanan sebelum umur 6 bulan kebawah. Awak sebagai ibu kena tahu, usus anak awak, sistem penghadaman dia belum matang untuk cerna apa2 makanan lagi hatta air kosong sekalipun. Kalau awak cuba² bagi bayi awak makan, kemudian hari kalau baby awak sakit dsbgainya akibat sistem penghadaman/pencernaan bayi bermasalah baru kita nak menyesal. Tolong lah jadi ibu yang alert dan jangan sesuka hati suap2 baby sbb fikirkan dia lapar. Awak tahu tak the worst scenario kalau bagi baby makam sebelum 6 bulan boleh menyebabkan KEMATIAN. Baby kalau suap apa pun dia mmg akan nganga je sbb dia baby dia mana tahu pape. Saya nampak ramai sgt ibu ibu tanya soalan begini sampai saya rasa pelik sangat tak kan lah tak tahu bayi tak boleh makan apa² selagi belum umur 6 bulan.

8mo ago

Kan... Kadang org lain dok suap2 kan perasakan anak kita selamber je.. Walaupon setakat jilat2 je kita risau xtau da nak ckp camane

Untuk beri makan awal perlu rujuk Dr dan nurse di tempat check up. Sebab any komplikasi pada baby kita yang kena tanggung. Even baby saya dah 5 bulan nurse dah bagi tarikh dia boleh makan 2 hari sebelum dia 6 bulan. So ikot stage dia.

8mo ago

Okk baik. Terima kasih atas pandangannya😊

Dr pediciarian saya dah kata boleh start dari sekarang 04 bulan. Bagi baby nesturm kosong sekali sehari. Baru hari ni pegi injection hepatitis dan rota virus utk baby I. Tanya dr dulu puan

Kenapa.... Nak bagi makan awal sangat tu? Umur yang sesuai 6BULAN keatas.

8mo ago

I see, tapi baby kan memang menangis je untuk berkomunikasi. Untuk hal macam ni, I think all the mothers dah tahu, umur yang sesuai mengikuti guideline ialah 6bulan. Kalau awal dari tu, puan boleh minta advice doc. Nanti boleh tahu dari situ anak boleh mula makan atau tidak.