Puasa awal kehamilan

Assalamualaikum selamat pagi..bolehkah teruskan berpuasa seawal 5 minggu kehamilan. Setakat ni simptom alahan belum terasa lagi..cuma badan rasa sedikit lemas & menjelang asar akan terasa sedikit dahaga & lapar.

4 Balas

sy dah 8w, awal 6w tu sy puasa je masuk 8w nie sy rasa tak boleh terus kn puasa dah.sbb pagi2 akan sakit kepala,mual,nmpk kurma air putih pon sy mcm nak muntah, badan lemah,perut kerap sakit so sy pon buat keputusa. utk x berpuasa dulu. sbb risau dgn kandungan sy.

sye pun 6weeks, berpuasa ..xde alahan lg..penat je..doktor kate normal awal2 letih memanjang..so sye byo bedrest je..ptg masak utk berbuka & sahur.. sahur mkn secukupnya..air secukupnya even sye kerap kencing 🤣

wassalam. boleh kalau awak rasa boleh teruskan sampai waktu berbuka. tapi if tak larat boleh je buka. mcm sy tak boleh pagi² je dah mual tengok makanan tak lalu 😂

1y ago

sama la. saya sahur minum susu je itu pun kena paksa dengan suami😂 tapi selalunye tak tahan lama pun, lepas pukul 12 saya dah gelabah cari biskut sebab badan rasa penat sangat plus lapar

sy pun 5w. biasa sy sahur & puasa je mcm biasa. tp klau sakit perut, trasa lapar & haus sgt2, sy akan brbuka. smlm sy brbuka jam 6ptg.