pil perancang

Assalamualaikum. Saya pengguna pil perancang hampir 2 tahun. Pil yg biasa saya di beri pil regulon. Pernah di tukarkan ke oralcon tahun lalu disebbkan kehabisan pil yg biasa saya makan. Mula² makan pil oralcon saya pening². Saya kasi tau nurse yg jga saya terus di tukar kan semula ke regulon. Yg sekarang sama juga saya di beri oralcon sebab pil kebiasaan saya mkan habis. Cuma kli ni saya x pening macam dulu. Saya makan habis sampai 21 pil. Biasanya 5 hari selepas habis makan pil perancang saya akan datang haid. Tapi bila saya makan oralcon pada hari ke5 saya belum datang haid. Adakah itu normal atau tidak?

1 Balas

Hm ...ni mcm serupa kes saya. ..saya dri ank pertama ketiga mkn regulon..tiba2 doktor tuka ke oralcon. ..6 bln saya mkn oralcon. ..skit kepala...skit perut..period saya tiba2 tak mcm dlu...7 hari dlm sblm. .bertuka jadi 3 4 hari je dlm sbln. ....lepas saya tak tahan..saya berenti bln 11...bln 12 saya period . .bln 123 saya tek period. ..masa tu perut skit... .doktor ckp hormon2. ...skli tup2 bln 4 saya mengandung. .....dri kntong kosong smpai jadi baby dlm perut...ada darah beku bawah kaki baby. ..alangkah sedih saya. ..walaupun allah pinjam kn saya sekejap. ....spj sya buntin tu. ..smpai 5 bln. ..keluar darah saja. .tapi darah bekuk tu tetap dlm rhim.. .selepas saya branak ank yg 5 bln l3bih tu baru kluar abis darah bekuk tu. ...saya sempat dga ank saya menanggis. ..tapi tak lama. .sbb bby pramatang. ..timbang pun baru 385grm saja. ..saya terpksa redho tgok ank dpn mata putus nyawa. ..tak dapat nak ckp apa. ..selepas tu. .doktor ambik sample darah beku. ..hantar d pakar kuching..tggu 3 bln. ..lepas dpt result 3 bln tu. .doktor ckp normal. ..mana tak terkejut. ..pap smear 7 kali . .pun normal. .... ..jadi saya cakap dgn pakar saya nak merancang ada lagi. ..skrg saya dh mngandung 2 bln lebih. ...syukur alhamdulillah...tak da pulak darah beku ti dlm rahim. . .. ..saya dh sak2. ..mgkin sbb pil prancang ygvtak pernah saya mkn. ...period tak byl kluar tu lah yg membuat ada darah beku dlm rahim. ..