Perut mengeras

Assalamualaikum.. saya nk tnye, normal ke kalau seawal 27w perut mengeras? tak la kerap tapi dalam dua hari sekali gitu.. Saya ada baca yang ibu2 post n kat google, tp saya tnye doc kata kencing saya ok sbb klo kncing kotor dia akn sakit mse kncing.. Doc tnye sy da ada contraction palsu ke, hmm sy tak tahu.. ni second preggy, masa first dulu takde mengeras macam ni.. Skrg ni da minggu 29 , stlh bbrape hari perut x mengeras mlm ni terasa perut mengeras lagi.. sakit macam bby dalam perut tolak perut kita sampai tegang sgt.. minggu lps scan, doc kata air ketuban sy byk + bby songsang tp katanya air ketuban tu akn brkurangan nnt dan posisi bby skrg mmg dia pusing².. Isnin dpn kena refer pakar pasal air ketuban, harap ok semuanya..

1 Balas

tak sure kalau air ketuban banyak tu boleh jadi faktor perut lebih tegang ke, sebab saya first pregnancy pun hujung2 tu air ketuban banyak, and perut jadi membesar mendadak, kulit jadi stretch sangat, stretchmarks takyah cakap lah mmg takleh dibendung dah 🥲 tapi kalau nak kata dah start contractions tu, boleh jadi sis. normal je 27w dah ada contractions, lagi2 dah 2nd pregnancy, kadang lagi awal dia mula. saya pun sama esok masuk 29w, past few weeks ni memang kadang perut mengeras.

2mo ago

First pregnant saya ikut petua, jaga perut tanak sampai ada stretchmark.. sapu losyen tiap malam tapi tiber satu malam tu kena ulat bulu terus naik bintat n stretchmark kat perut 🤣 Pregnant kalini berat langsung tak naik, 17/3 kena amek darah tatau la apa keputusannya..