Swasta atau kerajaan?

Assalamualaikum. Saya ni baru nak jadi first mum, so nak tanya kalau buka buku pink swasta boleh ke buat appointment kat gov? Ataupun buka buku pink kat gov boleh ke buat appointment kat swasta? Harap mummies² boleh tolong jawab ye. Sebab suami saya nak saya beranak kat swasta, so kitaorang ada confuse sikit pasal buku pink ni 🥰#SeriusTanya #ingintahu #firstmom

6 Balas

Waalaikumsalam. Congratulations! Ada 2 method yang awak boleh pilih 1) Proceed dengan hospital swasta from A to Z. Lagi senang, jimat masa dan awak akan dapat penjagaan rapi daripada selected OBGYN semasa mengandung sampai lah postpartum period. 2) Buat antenatal checkup kat KK. Nanti masa 1st appointment buka buku, nurse akan tanya nak bersalin di hospital apa dan tempat berpantang. Awak inform terus yang awak nak bersalin di hospital swasta. Sertakan sekali nama hospital supaya nurse in charge awak sedia maklum. Sambil tu awak survey procedures & requirements delivery hospital yang awak nak tu. Most private hospitals required min 2@3 antenatal to book delivery. Option no 2 ni high chance untuk awak ada double antenatal checkup (KK & Swasta). Macam saya pilih option 2 sebab nakkan experience tapi on 2nd trimester saya tutup buku KK. Proceed dengan swasta sampai bersalin. Oh ya! Jika awak dalam high risk pregnancy category, boleh bersalin swasta juga. Jangan risau. Asalkan awak pilih hospital yang ada pelbagai pakar, fasiliti yang lengkap dan tiada isu duit.

sy sekarang buka buku dkt gov tapi bersalin nanti swasta sy tanya doc diorang semua okeyja hospital mana pun sini . n dah pergi tanya hospital yg akan bersalin nanti diorang bagi appoiment 2kali before bersalin nanti dah sampai masa diorang pun suruh prefer hosp yg kita akan bersalin nanti🫶🏼

Setahu saya, nak check up kerajaan kena buka buku pink kerajaan. Tapi nnt klu nak bersalin kat swasta, 36w dah blh start check up kat tempat nak bersalin tu. Tu klu kandungan & ibu tak ada masalah/risiko la... klu ada masalah better bersalin kat kerajaan, sbb nnt² diorg akan refer kerajaan balik.

buku pink blh buka kt kerajaan tp nti masa masuk 3rd trimester bgtau la misi awk plan bsalin dkt swasta. tapi kalau awk dan kndungan xde apa2 mslh sepanjang pregnancy. sama juga buka buku dkt swasta..if dorg detect apa2 msalah pd kndungan..dorg akn minta refer balik ke gov.

Setahu sy kalau bukak buku pink under swasta sampai bersalin pun dkt swasta sis. Tp nk double cnfrm sis walkin je dkt gov / swasta tanya diorg☺️

lagi bgus buka buku pink di government dulu..nanti Nak follow up dengan private pun oke ja.