BERANAK DI HOSPITAL KERAJAAN ANAK TIDAK SAH TARAF

Assalamualaikum saya nak tanya . Maaf ya , saya duedate 10/2 /2024 ni menghitung hari saja . saya nak tanya , saya bakal dilahirkan di hopital kerajaan ( HOSPITAL SUNGAI BULOH ) ada tak sini yang tahu kalau nak discharge ibu dan anak yang tidak sah taraf family belah ibu wajib hadir ka ? saya ibu ayah dah takde cuma saya ada abang je , dia dah tahu yang saya ni pregnant and then dia cakap dia akan datang time saya lahir nanti sebab nak keluarkan baby dengan saya . saya dah berharap . Tapi , dua tiga hari ni saya mesej tanya khabar tentang datang sini dia senyap je , macam mna ye ? saya dah risau sangat ni sampai takboleh tidur fikirkan hal ni sebab takut anak saya diambil JKM 😭 saya kandungkan 9 bulan anak saya takkan saya nak biarkan macamtu je . ada sini sapa sapa tahu ke ? btw saya umur 21 tahun . Family dua dua belah dah tahu , cumanya saya tkut diorang tkboleh datang time saya lahirkan , nak discharge tu . Allah , saya tahu khilaf saya , ada sapa sapa tak boleh bagi penjelasan kat saya ") #firstmom #pleasehelp #bantusharing

3 Balas

Waalaikumsalam. Ni pengalaman saya la. Saya tak sure sebb awakk da cukup umur. Masa saya, tak cukup umur. Waktu nak discharge tu, memang ahli keluarga kita yang kena ada. Sebb yang bole bawa keluar kita keluarga kita saja. And even takda sekalipon, jkm takda hak untuk amek anak kita. Dia sendiri akan tanya kita nanti, sama ad kita nak jaga anak kita sendiri or tak. And saya tak sure la, sebb awak da cukup umur kan. Time saya, sebelum balik saya kena jumpa pihak jkm, sesi kaunseling la. Takda ap pon. Just dia nasihatkan kita je. Bab nak daftar nama pulak. Awak atau ahli keluarga saja yang bole daftarkan. Tak perlu pon ad partner awak, sebb belom kawin kan.

5mo ago

anak buah sy bersalin cukup umur,, wali tetap hadir utk discharge n jkm boleh ambil baby sekiranya tiada wali... masa daftar nama kat jpn,, dia + partner + wali kena hadir... utk angkat sumpah etc...

abg awak memang kena ada untuk discharge baby. kalau takde wali, jkm ambil baby. masa register sijil lahir, awak, ayah baby and wali kena hadir.

5mo ago

betul. semua kena hadir nanti masa buat sijil lahir. baby akan berbin/binti nama2 Allah, tapi maklumat ayah baby boleh letak nama partner awak. and awak perlu isi borang tertentu if awak tiada buku pink.

Abang awak mesti kena Ade sana ..kalau x jkm Akan Ambil baby awak

5mo ago

walaupun jkm boleh confirmkan dengan abang saye ke ? 🥹 sbb masalah dia nk dtg sini tkdapat nk elak .. sblomni mmg dia nk dtg tlong pstikan saya dngn anak saya kluar .. tpi ada msalah yang tak diingini belaku tu hmm yaAllah taksanggupnya anak kita kandung 9 bulan nk bg kt prg 😭 saya dhlaa sorang tu je kluarga darah dging yng tnggal , adik plak takckup umur lgi bru 16 thun