TTC 5 years

Assalamualaikum , saya nak tanya . Last year bulan 6 saya telah buat rawatan iui tetapi gagal and sejak gagal tu saya stop rawatan and try conceive manually tapi belum ada rezeki . InsyaAllah by next year saya ingat nak mulakan semula rawatan . Adakah saya kena mula dari awal semula? means buat HSG semula , cek hormon , cek sperm suami . Or boleh je continue macam biasa ?

1 Balas

waalaikumussalam.. sy ttc 1 tahun 5 bulan.. pernah berurut juga utk cek rahim jatuh ke x. tp alhamdulillah rahim okay.. lepastu ingtkan nak pgi klinik nak buat rawatan. tp klinik x terima ttc bawah 2 tahun.. sy ada masalah irregular period.. bulan 6 lepas sy try minum jus mamariam lepas habis period, niat nak betulkan kitaran haid.. sy minum 3 botol jus.. husband pula amalkan jus sperm dh 2 3 bulan awal sblm sy sbb pjj.. bulan 6 husband balik cun lepas habis period.. kitaran haid sy 40 hari.. lepas 47 hari kitaran sy try cek guna clearblue digital mmg smpn dh lama.. alhamdulillah skrang dh 15 minggu sis.. Banyak yg dpt hamil asbab amalkan jus mamariam. sbb tu sy ikhtiar dn dlm masa yg sama bdoa.. alhamdulillah shingga sekrang sy masih amalkan jus mamariam sehingga bersalin nanti.

3y ago

alhamdulillah seronok dengar . insyaallah saya akan try ikhtiar pula dgn jus mamariam . saya baru nak start balik rawatan bulan 11 ni . kakau ada rezeki insyaallah. tahniah sis 😊😊