Sangkut GDM

Assalamualaikum hi, saya nak tanya, ade ke mums dkt sini yg mengalami mcm saya sangkut GDM seawal pregnant 3 bulan? Apa perlu saya buat? Saya risau sebab ni baby first ?

11 Balas

Saya mase tu sangkut 2 bulan, rase down jugak laa mule2.. Yelaa , sbb xde sejarah keluarga kncing manis tup tup kite kena kan.. 2 mnggu skli amik bsp.. Sy hari biasa tu mkn je cm biasa.. Hahahaha.. Tak dengar kata punya org kn.. Sehari sblom amik bsp, snggup tak makan minum manis.. Hari nk amik bsp, mkn sikit je.. Buat alas prot je.. Air masak bnyk krne amik.. Alhamdulillah laa.. Lps bersalin, mnom air gula, bacaan normal.. Hihuhu.. Pengalaman betolll..

4y ago

Sma lr kta tue ais☺☺

Ape2 pon, yang pwnting, Disiplin. Org boleh bg tips pwtua macam2, tp berbalik pd kita jugak, nak buat ke x nak, Smoga sis kuat utk mulakan lifestyles baru lepas ni, kurangkan white karbs, tu sume gula tanpa sedar. Apetah lagi minoman manis, 3in1 sume a big no,no, smoga sis kuat demi baby tercinta! 💪💪💪💪💪💪💪💪

Sy pun alami skrg, usia kandungan dah 25weeks baru sngkut gdm.. Rasa down jg ni, berat badan naik mendadak dlm tempoh sebulan, terpaksa la on diet dan kawal pngambilan gula... Utk kbaikan kita dan baby jg.. Semoga kita sama2 d berikan kekuatan utk jaga pmakanan dan kesihatan sampai mlahirkan nnt 😘

Sy pun gdm. Mmg kene control mkn je sis. Mmg la tekak ni semua nk mkn kn.. Boleh tp dlm kuantiti yg sikit je. Pastu minum air kosong byk n air limau kasturi/lemon. Itu pun sy baca dlm group ni jugak. Membantu.. So selalu bsp sy okay.. Tak lebih pun. Mmg disiplinkn diri tu kne kuat juga sis hehe.. Cuba ye

3y ago

awk nak tanya. minum air limau kasturi/lemon Tu tak payah letak gula ya?

Sama dgn saya sis..saya 15minggu gdm ..kena momy kawal permakanan jgan dulu minum manis2 banyak makan buah buahan jika mahu mkn manis..bagus epal hijau bole kawal guna dalam darah ..klu x terkawal nnty bsp 2×sebulan 😫..saya masih on bsp walau mahu bersalin dah 😫

Saya sangkut gdm dari 11w lagi....now 16w dah. saya ambil nasi sedikit saja,kurangkan minum air manis, makanan yang mempunyai risiko menyebabkan gula menjadi tinggi....saya banyak minum air putih saja lah.....so far cek bsp normal saja.....harap2 terus membantu lah...

Kena control pengambilan makanan and Kena balance. Saya pn GDM juga walaupn XDA kncing Manis tapi sangkut sebab minum air gula tu ..doktr kata sebab pembawaan kehamilan

Klau sy byakan ambil air kosong..kurangkan mkn mnis,tp klau tringin sgt ambil skadar mghilangkan rsa tringin tu..

Ambik mkanan manis or air manis seminggu sekali..selebihnya lebihkan air kosong

Control diet j sis.. selaluye awal kehamilan n selera kurang..