First time pregnant.

Assalamualaikum, saya first time pregnant tak ada pengalaman, saya nak tanya boleh ke saya buka buku Pink di klinik kesihatan dan kalau saya nak check up di klinik swasta pakai buku Pink dari kk boleh ke?

12 Balas

Kalau ikut pengalaman saya anak first, saya buka buku di kk and monthly check up di kk macam biasa cumanya saya masih buat check up di swasta untuk scan sbb kat kk scan tak berapa nak detail cumanya doc kat swasta akan minta buku pink kk untuk rujukan shj. Skrg untuk anak second, saya mula2 buka di kk then baru last week saya cancel untuk monthly check up di kk dan continue di swasta sbb masalah masa. Di klinik swasta, doc akan continue pakai buku kk sbb kita dah ada buku pink and taknak sampai ada double record. And masa bersalin bawa je buku pink kk tu walaupun kita check di swasta. Saya dah inform nurse kk juga and mereka tak ada masalah asalkan masa bersalin nnt inform nurse kk untuk mereka dtg rumah check kita and baby then lepas tu boleh decide balik nak check baby kat kk or continue swasta.

Jawapan yg tepat, ikut klinik swasta yg awak nk check up tu. Ada swasta nak guna buku pink dia sendiri even awak dah ada buku pink kk. Ada yg proceed guna buku pink kk awak je tp yg ni jarang lah saya dgr sbb swasta ada antenatal book dia sendiri. So awak call shj swasta tu tanya proses dia mcm mana

Wassalam... Pergi terus bukak buku PINK n CHECK UP dkt KLINIK SWASTA lah.. Nanti dia akan bagi BUKU PINK mereka(Tak semestinya berwarna pink.. ade buku khas dari SWASTA) dan nanti still boleh bersalin di hospital kerajaan......

wslm. kalau nak fully checkup swasta lebih baik buka buku swasta ja awak. swasta akan pakai buku pink dia sendiri. dan kk akan pakai buku pink dia sendiri. tapi boleh utk buka buku pink utk dua tmpt

Mcm saya la bkk buku dekt kk lpstu checkup dekt swsta , sbb after bersalin nnti nurse kk yg akn dtg rumh if bkk buku pink dekt swsta plk dia tkde dtg rumh tu je

5mo ago

**Maaf... bukan bayi sahaja... ibu & bayi dua2 kena pantau n di rawat oleh nurse KK...

sy buat kat 3 tpt..KK, Hospital S Alam (sbb kk rujuk specialist sbb berisiko) and baru last mnth pergi avisena..smua pakai 1 buku pink..sng semua rekod situ. Rekod doctor smua kat situ.

tempat sy pakai buku pink tu je, mana ada sampai 2 buku. nti emergency beranak pening kepala doktor nk tgk buku mana satu

Waalaikumsalam. 1) Boleh 2) Tak boleh. Klinik swasta akan bukak buku pink lain untuk awak. Kiranya awak akan ada 2 buku pink.

Boleh buka pink dkt kk dan lepas tu checkup dkt swasta. Saya dulu klinik swasta guna buku pink yg kk je, tak perlu buka buku pink baru.

klu mcm saya ada 2 buku pink 1 swasta bagi satu lgi kk bagi so kena checkup dua2 jugak tu penting