Buku pink wajib buka di KK ke?

Hi assalamualaikum, saya first mum. Tumpang tanya, buku pink mmg boleh/wajib buka di KK je ke? Atau boleh buka dkt gynae mana2 ya?

6 Balas

Tak semestinya di KK je sis..Saya since anak first & tgh pregnant anak kedua ni check up kat swasta sebab KK kat tempat saya terlampau padat. Check up swasta so far okay je as long as buku complete semua. Kelebihannya setiap kali check up doc akan scan baby. Yang penting sediakan duit lebih😊

2w ago

Betul..saya bukak buku 8 minggu ni RM 199. Tp tambahan ubat total bil RM 297. Dulu buat detail scan standby RM 500. Kalau check up bulanan standby je RM 150 mcmtu..

Kk boleh, swasta pun boleh. Cumanya mcm doc kt klinik swasta sendiri ckp tgk poket masing2, kalau ada bajet boleh buka buku kt klinik swasta. Sbb kt situ semua servis kena byar. Termasuk ubat. Kalau kk byr RM1 je.

swasta n gov boleh, ikut mana2 yg sis nak. cumanya swasta sediakan duit + waiting time dia xlama. kalau kk waiting time lama tp free je. lg details checkup bg sye la.

Buku pink mmg dari dulu trademark kk, sbb tu dia sinonim kk=buku pink. Kalau nak buka buku antenatal check up kat klinik mana2 pun boleh yg menawarkan servis tu.

Tak wajib. Boleh buka kat swasta juga. Kalau awak dah plan nak bersalin di hospital swasta, better proceed dengan OBGYN kat hospital tu.

kk boleh,di klinik swasta lain pun boleh