saya buntu boleh bagi cadangan tak ?

assalamualaikum , saya buntu dan nak kongsi cerita , sebelum ni saya ada post pasal anak saya sembelit minum dutchlady fullcream , then saya stop sekejap pastu saya bagi susu lama dia dutchbaby after 2 week saya bagi semula susu dutchlady fullcream minum beberapa hari okay berak najis pun okay pastu ni start lagi macam sembelit lagi . apa perlu saya buat ya ? ke saya kena tukar susu lain ? susu apa yg elok ya ? dutchlady 123 atau fernleaf 123 okay ke ? atau ada cadangan susu lain ? hmmm kalau boleh memang saya nak bagi fullcream taknak bagi formula tapi tu la hmm #bantusharing #firstbaby #pleasehelp anyone help me atau ada cadangan ke ?

8 Balas

ejz.,,,,.m,.,.,(⁠ʘ⁠言⁠ʘ⁠╬⁠)(⁠~⁠_⁠~⁠メ⁠)(⁠;⁠^⁠ω⁠^⁠)(⁠;⁠ŏ⁠﹏⁠ŏ⁠)(⁠●⁠´⁠⌓⁠`⁠●⁠)(⁠●⁠´⁠⌓⁠`⁠●⁠)(⁠~⁠_⁠~⁠;⁠)(⁠●⁠´⁠⌓⁠`⁠●⁠)(⁠;⁠^⁠ω⁠^⁠)(⁠●⁠´⁠⌓⁠`⁠●⁠)(⁠-⁠_⁠-⁠;⁠omimm😢😩🤗😊🤗😩🤗🔺🔺🤗🤗🤗🔺🥲🤗😊(⁠~⁠_⁠~⁠;⁠)(⁠~⁠_⁠~⁠;⁠)(⁠╬⁠☉⁠д⁠⊙⁠)⁠⊰⁠⊹ฺ(⁠;⁠^⁠ω⁠^⁠)(⁠;⁠^⁠ω⁠^⁠)(⁠~⁠_⁠~⁠メ⁠)(⁠~⁠_⁠~⁠メ⁠)(⁠~⁠_⁠~⁠メ⁠)👍🏻👍🏻👍🏻🤘🏻🤘🏻🤘🏻🤘🏻🤘🏻🤘🏻(⁠╬⁠☉⁠д⁠⊙⁠)⁠⊰⁠⊹ฺ(⁠;⁠^⁠ω⁠^⁠)🙄🙄🙄🙄😢(⁠~⁠_⁠~⁠;⁠)(⁠╬⁠☉⁠д⁠⊙⁠)⁠⊰⁠⊹ฺ(⁠╬⁠☉⁠д⁠⊙⁠)⁠⊰⁠⊹ฺ(⁠ ̄⁠ヘ⁠ ̄⁠;⁠)(⁠;⁠^⁠ω⁠^⁠)(⁠✧⁠Д⁠✧⁠)*⁠・⁠゜゚⁠(⁠^⁠O⁠^⁠)⁠↝*⁠・⁠゜゚⁠(⁠^⁠O⁠^⁠)⁠↝,km,m,m,mm,,.m,m,mm,,k.,ck,.zm,m)(⁠●⁠´⁠⌓⁠`⁠●⁠)(⁠;⁠^⁠ω⁠^⁠)(⁠^⁠_⁠^⁠メ⁠)(⁠~⁠_⁠~⁠;⁠)(⁠~⁠_⁠~⁠メ⁠)

Post reply imageGIF

,👍🏻🤘🏻🙄ಠಿ⁠ヮ⁠ಠಠಿ⁠ヮ⁠ಠಠ⁠ ⁠೧⁠ ⁠ಠಠಿ⁠ヮ⁠ಠಠ⁠ ⁠೧⁠ ⁠ಠರ⁠_⁠ರಠ⁠ ⁠೧⁠ ⁠ಠತ⁠_⁠ʖ⁠ತತ⁠_⁠ತಠ⁠ ⁠೧⁠ ⁠ಠಠ⁠ ⁠೧⁠ ⁠ಠ(⁠╬⁠☉⁠д⁠⊙⁠)⁠⊰⁠⊹ฺ(⁠;⁠^⁠ω⁠^⁠)(⁠╬⁠☉⁠д⁠⊙⁠)⁠⊰⁠⊹ฺ(⁠;⁠^⁠ω⁠^⁠)(⁠╬⁠☉⁠д⁠⊙⁠)⁠⊰⁠⊹ฺ(⁠╬⁠☉⁠д⁠⊙⁠)⁠⊰⁠⊹ฺ(⁠╬⁠☉⁠д⁠⊙⁠)⁠⊰⁠⊹ฺ(⁠╬⁠☉⁠д⁠⊙⁠)⁠⊰⁠⊹ฺ(⁠╬⁠☉⁠д⁠⊙⁠)⁠⊰⁠⊹ฺ(⁠ʘ⁠言⁠ʘ⁠╬⁠)(⁠ʘ⁠言⁠ʘ⁠╬⁠)(⁠ʘ⁠言⁠ʘ⁠╬⁠)(⁠;⁠^⁠ω⁠^⁠)

Post reply imageGIF

anak puan umur brp?anak sy umur 11bln,sy bagi enfalac gentlease .memang mahal giler tp memang sgt ok..berak pun x struggle .lagi satu klu nk pilih susu,tgk kat kandungan susu tu ada prebiotik ke x..mcm anmum ada prebiotik ..siap tulis kt dpn packaging tu..itu nasihat dr consultant paediatrician columbia.

1y ago

x sure pulak..tapi puan beli yg kecik je dlu..klu ok,beli yg besar..

Awak bg susu Dutch lady full cream yg ready made ke atau yg kena bancuh? Kalau awak still nk bg fullcream instead formula boleh try yg ready made tu. Mcm Dutch lady full cream dlm kotak2 kecik tu. Boleh direct bg mcm tu saja atau awak boleh panaskan skjap. Brand lain pun okay juga kalau nk try.

1y ago

Boleh terus minum. Kalau anak awak pandai sedut guna straw okay je. Nk tuang dlm botol susu pun okay

Semua susu elok awak. Yang penting kena try and error untuk cari kesesuaian baby. Kalau Dutchlady fullcream anak tak sesuai, cari susu lain pulak. Boleh cuba fernleaf, anmum. Bagi full cream yang kotak tu pun boleh macam yang mommy lain suggest ke awak. Usia anak berapa bulan sekarang?

1y ago

Ohh then awak guna je la scoop tu. Senang untuk awak.

kalau dah sembelit tu takkan nk teruskan lg. tak kesian ka kt anak tu. mmg la fm ni ada gula tp susu fc pun ada gula. yg penting bukan gula putih tu boh terus kt anak. samada cari susu lain atau bg fm. no suggestion dah sbb bg susu sama sembelit tp still nk bg so.....

1y ago

fullcream dutchlady memang bukan takda gula ke ? ingrediant takda tulis gula susu lain tu susu apa ? ada cadangan ?

klu da sembelit blek mksd nye x ssuai la tu.. try la susu lain.. tp since anak pn da stahun lebih mknanye dye da stat mkn kn? mgkin sembelit tu pun bley jd sbb mknn bkn susu smate2..

1y ago

ya ni betul. kena bg anak makanan seimbang, protein/carbo/serat & kena minum air masak juga. cth kalau harini buat nasi butter, jgn buat kentang wedges bakar sbb dua2 ni carbo. tukar sayur lain, sup sayur carrot, brokoli, jagung. mcm gitulah

owzm,,k,