GBS positif

Assalamualaikum. sape ada pengalaman gbs positif? sy baru dpt tahu yg sy ada gbs positif melalui air kencing. biasa yg sy baca bila ada keputihan yg byk tp sy kdg2 je keluar keputihan itupun sikit & warna putih je. Boleh share tak sape2 yg ada pengalaman? bby lama ke kena thn wad?

3 Balas

Sy pun +ve GBS jgkk.. Skrg 37w6d belom bersalin lagi.. Tanda2 pun belom ada.. Sy pun mcm sis, keputihan sikit jaa wrna putih, xde bauu n xgatal.. Mase tuu saje2 jee nak check GBS.. Tahu2 lekat.. Nasib tergerak hati nk check jgk... Lepas jee masuk ubat ikut bawah terus jadi mkin bnyak dan bertukar warna tp still xgatal.. Satu jee leceh lepas cuci bersih2 korek lagii, dia kluar balik, kena p toilet semula.. Nak solat pun mcmtu laa, kena check dluu.. 😅 Tp masuk 37w nii dah slow2 berkurangg.. Kluar time kencing jee.. Warna pun bnyak putih.. Jarang sgt kuning..

8mo ago

sama mcm saya sis ..

Pengalaman saya bersalin normal on 37 weeks. Baby tak kena tahan. Kami discharge macam biasa. *Sebelum bersalin doktor akan beri antibiotic dan ubat insert untuk rawatan. Semasa bersalin dalam labor room doktor akan on antibiotic untuk lindung baby daripada kuman tersebut.

12mo ago

Ya. Ubat insert tu sekali pakai. Ubat makan pun ada jugak. Saya tak pasti kenapa awak tak dapat ubat tu.

Baru hari ni dengar gbs positif detect dari air kencing. Setahu sy nak tau awk positif gbs atau tak kena buat swab melalui vagina (guna muncung itik) tak tahu la plk kalau ada cara lain. Biasanya yg detect kat air kencing tu kencing kotor/protein je.. Xpasti plk la.

12mo ago

doktor ckp time nk bersalin nty bru die bg antibiotik