Kerap kencing

Assalamualaikum & salam sejahtera ..saya baru first trimester jee nii .tapi kerap sangat nak terkencing .saya takut kencing kotor .nak minum air banyak pulak tak terkira dah berapa kali gi toilet ..kadang minum 2 gelas air masak jee ..tapi rasa kekerapan nak terkencing tuu macam minum berpuluh gelas air 😅 normal tak eh sebenarnya? Sbb baru first time pregnant ..taktau sangat 😅

2 Balas

Kerap kencing during pregnancy adalah normal sebab ada baby yg sedang membesar dlm rahim kita. Awak jgn takut nak minum air. Sbb air suam @ air putih penting utk pastikan body awak stay hydrated. Sekurang2nya (2>3 Liters) sehari ☺️ Kalau risau takut terkena kencing kotor, awak boleh minum air rebusan barli tanpa gula. Lg 1 pastikan jaga kebersihan & basuh alat sulit tue dgn cara & step yg betul.

3y ago

oo kena 2/3 liter sehari eh ..saya kekadang mampu 1 L setengah jee sehari ..tu pun kerap nak kencingnya macam minum berpuluh liter 😅 okay2 baik puan ..terima kasih atas responnya 😊

waa'laikumsalam sis.normal kalau pregnant asyik rasa nak terkencing.. sampai la nak bersalin nt.. mmg penat asyik nak g toilet je memanjang kn? lagi2 bila mlm.sy dah trimester 2 tidur pon kalau bole kt hujung katil utk senang gerak sbb perut dah makin besar ssh nk gerak.sy tgh fikir mcm mana la nt trimester 3😂mlm2 terjaga nak g kencing. kalau masa kencing tak ada rasa sakit, ok la tu.

3y ago

oo kiranya sampai bersalin laa ni akan rasa kerap jee nak kencing eh hehe tuu laaa ..malam pun sama jugak macam awak ..memang takpernah dapat tido dengan lena dah sekarang ..lebih dari 5 x bangun kencing malam2 ..tu baru malam .kalau kira sepanjang hari mau lebih 10 x g toilet 😂 kalau normal takpe laa .sebab saya risau jugak .first time pregnant kan .taktau pulak memang macam ni rupanya 😅 terima kasih atas responnya sis 😊