Batuk masa pregg

Assalamualaikum nak tnye saya nak tanye ada ke ibu2 dalam ni mase pregg dy batuk xberhnti2... Lpstu rajin perut keras #ingintahu

8 Balas

Wasalam. Yup saya since pregnant memang asyik batuk tk baik2, now dah 4 bulan. Tanya doktor pun dia ckp normal ada sbhgian ibu akan alami batuk & selsema sepanjang pregnant. Kalau mcm saya kerap batuk akan makan gula2 sakit tekak tu, strepsils. Alhamdulillah okay sikit. Orang ckp tk digalakkan makan ubat batuk time pregnant. Rawat secara alami je, minum lemon panas pun boleh buat batuk okay jugak🥰

waalaikumussalam... sy spanjang pregnancy yg ni kerap batuk.. since 18week.. lpas tu positive covid... n then long covid.. smpai skrg 33w... mmg perut akan kerap mengeras... xthn jugak kdg... segala lozeng, ubat batuk xjalan... alhamdulillah amaalkan madu campur limau kaasturi makin ok... boleh cube mana tahu serasi..

2y ago

iye sis saya fham sgt . tiap kli batuk kne tahan perut n kepit . smpai satu thap rasa mcm ad bende nk terkeluar.. doc check xde ape.. mngkin pressure batuk tu... mmg rasa bby ke bawah awal.. sampai sakit tulang pelvis .. alhamdulillah skrg da Kurg bnyk... sy doakan semoga dimudahkan urusan meengandung .

saya pun batuk juga skrg. dh 2 mnggu dh batuk cmpur dgn +ve covid plk tu. smpai skrg xbrhnti batuk2. ubat klnik pun dh hbs sy telaan hari2 tpi tak baik2 jugak. sy xtahu dah makan ape untuk sembuhkaan batuk sy ni. tapi so far baby takdelah mengeras hari2. kalau sy kcau dy tido je dy start mengeras🤣.

2y ago

sy ingatkan nk makan jugak ubat tu. sbb ubat cap ibu dan anak tu boleh tahan jugak berkesan tapi takut tak sesuai untuk orang pregnant. awk makan takde effect dkt baby ke sis?

sy pun dh nak 1 bulan batuk2 je. dh lah batuk2 smpai trkencing2 lagi tu. trpksa pakai modes. dokter cb bg ubat batuk pil kuning tu. itu pun dokter pesan. klau btuk2 batuk x nak henti2 br mkn ubat tu. mana lagi skg dh 35w 1day. last scan dokter ckp. bby dh trn. makin lah trbatuk2 smpai kencing 🤣🤣

2y ago

saya pon batuk terkencing2 saya da lama daa batuk dari bulan puase smpai skrg xilang2 lagi...

wsalam..sy ritu covid batok..ni ank influenza pn batok blik..sy amalkn lemon madu..mkn lozen..cri lozen yg sesuai utk tekak kite...klu biar kang perot kerap mngeras sakit sgt2...insyallah

saya dari start pregnant sampai lah skrg , skrg dah 5 bulan non stop batuk makan ubat klinik tu pun bila perlu je makan . Normal sis pregnant ada yang batuk2 lepas bersalin dah elok

anak slung dlu Sy batuk smpai hbis bersalin Bru hilang 😅 mcm2 ubt dh doc bg try Mmg x mnjdi...bersalin trus hilang

Saya..start batuk panjang lps kena covid 19 weeks mcm tu..lama jugak nak hilang..dh masuk 33 weeks baru hilang