Boleh kah ke klinik

Assalamualaikum nak tnya pendapat mummy² smua.. sya dh lewat period sptutnya tanggal 13/9 dh period tpi smpai skrg x period lgi.. lpas tu ni kali ke5 sya buat test .. ni nmpk jelas sngt tpi x trg sngt lh nk tnya boleh ke sya p klinik untuk scan ya.. atau blum lgi.. adakh ni pregnant atau hormon je? Maaf ni prtma kali #pleasehelp

Boleh kah ke klinik
11 Balas

tahniah +ve. kandungan masih baru. saya xsuggest awak pergi sekarang klinik sebab takut awak panik if doctor inform belom nampak pape or dinding rahim baru menebal. nak nampak kantung boleh scan masa usia kehamilan awak 6@7w. nak nampak baby dan heartbeat klip2 boleh scan masa usia kehamilan awak 8@9w dan keatas. selagi xde spotting/bleeding kandungan awak dlm keadaan baik2. if mmg makan asid folid just continue makan. if belom pernah makan minta husband beli dkt farmasi dn start makan sampai awak buka buku pink

8mo ago

sama2 awak😊

Boleh je, saya masa first test double line, pergi klinik minggu keenam/ketujuh terus buka buku pink. Scan masa tu da ade kantung janin dan jantung baby. Kalau awak rasa awal sangat bukak buku pink, awak boleh scan di swasta dulu.

8mo ago

Cara nak kira kandungan berapa week, kira dari hari pertama last period. Contoh, last period awak bulan lepas 22/8 adalah hari pertama, so hari ni awak dh masuk 5weeks in pregnancy 😊 Hari pertama ya sis, bukan hari terakhir last period 😁

ve+. tunggu kandungan usia 8-10w keatas baru boleh scan. nampak janin + jantung baby. buat masa ni, jangan buat kerja berat2, jaga cara pemakanan dan teruskan makan folik asid.

8mo ago

bagi sy, tak sis. folik asid untuk baby dlm kandungan dan si ibu. sis google sal folik asid, byk benefit dia. satu salah dia, elak dari risiko spina bifida.

Pergi je klinik . Nanti dokter akan scan . Bagus kalau pegi klinik awal nanti dokter bagi ubat untuk kebaikan kandungan kita .

8mo ago

ni btul lah ni tnda awal pregnant

Boleh je pergi utk double comfom , nnti 2 minggu doc suruh dtg lgi utk scan . Sy 4w dah nmpk kantung

8mo ago

Alhamdulillah syukurlh esok sya nk p klinik hrp kputusn tdk mngecewakn

tggu 10w awak baru pergi klinik scan. time tu da nampak heartbeat baby kelip kelip .

Tahniah sis. Terang dah ni double line. Tak juling mata nk tengok 🥰💕

8mo ago

Alhamdulillah trima kasih sis

Tahniah 😇 bila last haid sis?

tahniah sis,dua line trg sdh tu

8mo ago

Alhamdulillah trima kasih

awk hamil la