Kena Bedrest atas nasihat Hosp. tapi ada appointment kerap di KK

Assalamualaikum, nak tnya ada tak mummy kat sini dilema macam ni. Appointment di KK hnya utk review BSP, pihak hospital dah advised untk bedrest since dh ada bukaan jalan. Kandungan baru 24w, agak2 nurse yg jaga kita layan tak kita nk jmpe time check perut saja.. sbb risau kalau banyak prgerakkan nt lg cepat bukaan.

2 Balas

waalaikumsalam, saya advice awak pergi je kk sekali .. n bagitahu plan doc hospital .. tgk apa yg doc kk tu nak ckp, sbb biasa doc kk mmg akan ikut je apa plan doc hospital (tmpt saya la) .. bagi diorang decide sendiri apa yg perlu buat next .. ni experience saya ya, saya xthu tmpt sis mcm mana .. saya sangkut gdm 14w .. jdi setiap 2minggu bsp, nurse yg jaga kita tu mmg ada whatsapp saya untuk update apa2 .. n saya buat bsp sndri di rumah, snap gmba bacaan gula bagi dekat dia ikut masa yg ditetapkan .. ckup 4kli settle, esoknya dia update saya bgi link zoom meeting dgn doctor kk untuk review bsp dan doctor akan bagi tarikh next bsp .. kalau dia tgk result gula xokay, dia sruh repeat lagi 3hari .. jdi saya mmg xpernah review di kk .. pergi kk sebulan skli je untuk check perut, yg ni xboleh elak mmg kena turun kk .. sis boleh slow talk dgn nurse dulu, tgk dia ckp apa ..

1w ago

okay awak sama2 .. kalau hospital dh ckp mcm tu, rasanya sis xperlu follow up kk dah .. jaga diri elok2 tau .. saya doa yg baik2 untuk sis dgn baby 🤲🥰

kalau ada bukaan tu mmg kena rest sis, tkt bila bnyk brgerak,brjalan akn ada bukaan lgi,sis pregnant ada masalah ke..??mcm sy tgh pregnant ni hari² ada kluar spotting² tp x bnyk..doc dh bgi thu kepala bby sy ke bawah n uri pun kat bawah,kadang mcm tu pun blh sebab kn jalan buka...apa pun semoga segala urusan sis dipermudahkn yea...amiinnn...

3d ago

sy x scan detail lgi,scan detail 1hb ni dkt hspital,msa scan biasa pun doc mmg dh bgi thu uri kat bawah kepala bby pun kat bawah,tp doc ckp awal lgi bby blu pusing lagi,yea sis doc dh bgi thu klau spotting lgi mmg kena bt papsmear plak,GBS ni dgr mcm biasa jea,tp klau x rawat,x mkn ubt tkt bila brsalin bby yg akn kena jngkitan,tu yg bahaya..oh sis yg gugur dlu sbb air ketuban bocor yea..??sy msa ank ptama dlu bersalin x cukup bulan 31week sbb air ketuban bocor juga,btl sis bby sy pun bila brgerak rsa mcm ngilu kat pundi kencing,sbb dia dok kat bawah kn,mmg terasa ngilu...mntk laa smpai ckp bulan baru bby kluar,dlu msa ank ptama x ckp bulan berat x smpai 2kg sy kena dduk nicu 10hari nk naik kn berat dia...yg ni pun sy risau kecik,tgk laa detail scan nnti doc ckp apa,mntk semua nya ok laa...sis take care yea..semoga dipermudah kn semua nya aminnn...