36w perut mengeras 5min sekali tapi no contraction

Assalamualaikum nak tanya.. normal ke 36w perut mengeras 5min sekali tapi tak sakit. Cuma berdenyut di pinggang sikit. Tak ada keluar apa³ tanda just mengeras 5min sekali. Boleh ke hospital ke or tunggu hingga ada keluar tanda? #ingintahu #pregnancy #advicepls

2 Balas

klau mengeras 5 minit sekali blh ke hospital dulu sis.. bg dorang check dulu dh ada pembukaan blm.. x semestinya kena tunggu turun tanda lendir darah / coklat pastu contraction anak mengeras dgn kerap sbg cth sis 5 minit sekali pun blh gi hospital dulu..

2y ago

Dah pergi tgh mlm td. Ya dah ada contraction. Doc seluk bukaan baru 1cm. Baby dalam laluan. Alhamdulillah

Kalau 36w elok ke hospital terus untuk ctg check contraction. In case prem contraction, pihak hospital boleh terus cucuk dexa untuk matangkan paruparu baby.

2y ago

Alhamdulillah dah pergi tgh mlm tadi sis. Ada bukaan dah. Baru 1cm. Mengeras tu bila ctg doc cakap contraction mmg dah ada. Thanks ya