Kahak ( Bayi umur 1Bulan lebih)

Assalamualaikum nak tanya, macam mana nak hilangkan kahak pada bayi?

12 Balas

ambik sudu makan letak dkat hidung baby, tengok wap pernafasan baby sekata tak bila hembus. baby hanya bernafas melalui hidung, dorang tak pandai nak guna mulut lagi. klau tgk wap sama besar,tu maknanya saluran pernafasan masih okey, klau tgk mcm tak sama besar tu maybe ada kahak. boleh cari ubat spray kahak dkat farmasi & alat utk sedut kahak sekali. nak senang pergi je check dkat klinik..

baby vicks cairkan@atas api dan sapu kat daun sirih. lepas tu letak kat dada baby depan dan belakang. jaga suhu jgn letak panas2 nanti melecur. baby vicks tu sapu kat tapak kaki juga. ini petua dr nenek sy. sy buat memang berkesan. baby poo dah boleh nampak lendir keluar.

sapukan vicks baby pada dada n belakang plus kaki. jgn directkan kipas atau aircond pada baby. Normally baby bawah 3 bln doctor x bg ubat lagi

sis panaskan air Dan masukkan bwng putih ketuk n minyak telon brape titik..n wapkan muke baby smbil baby baring n tepuk percussion ..nnt kahak longgar

3y ago

minyak kayu putih blh tak ??

baby baru lahir mmg ada bunyi yang kita anggap kahak.tp sebenarnya bukan. doctor akan cek paru2 baby. boleh pergi klinik untuk kepastian.

Baby bru lahir mmg de de bunyi berkahak sis.. Ank sy dulu mcm tu.. Tmbah2 klu minum fm

3y ago

So sis wt cane ye tuk hilangkn? sis tros kn bg fm ke?

pakai Vicks sis, sapu Kat Bahagian dada Dan belakang badan

cari garlic balm ni.. in shaa Allah membantu sgt2

Sy pakai balm tasnem .. alhamdulilah elok..

sapu vicks pada dada