Baby Tidur Meniarap

Assalamualaikum, hi nak tanya, boleh ke baby tidur meniarap? Baby dah 5bulan. Sy search google xdigalakkan sbb boleh menyebabkan sudden death. Nauzubillah. Tapi kalau kita pantau, xpe kn?

6 Balas

Waalaikumussalam wbt. Anak saya suka tidur meniarap sejak dia pandai meniarap 3bulan, sekarang anak dah 9bulan. Tidur siang ka malam ka dia akan meniarap jugak. Tidur nyenyak pulak tu. Tapi bukan sentiasa la, bila dia nak susu dia akan pusing sendiri. Saya pon risau. Harap2 takda apa2 berlaku... Na'uzubillahiminzalik

Memang tak digalakkan sis, untuk baby bawah setahun. Baby saya pun same sis. Jenuh betulkan bagi terlentang balik. Satu lagi saya guna tilam mebiesnuggle. Untuk elak baby meniarap masa tidur. May Allah protects our babies.

Baby saya since 3bulan dah tidur meniarap. Bila tidur malam, boleh tidur ayam je to make sure baby tak tutup hidung. Tapi cara tu katanya baby tidur lagi nyenyak. Semoga Allah lindungi baby kita.

Rasanya bahaya untuk 4bulan ke bawah . Kalau dia dah pandai meniarap sendiri should be okay sebab dia akan pandai nak adjust pernafasan dia sendiri

Sy tgk doc tnjuk masa ceramah ari tu.klu baby tido meniarap kita kena alihkan bg dia tido trlentang blk..bhya tido cmtu..

Yup mmg under 12m byk kes kematian sbb tido niarap