Kos bersalin

Assalamualaikum, nak tanya 1. berapa kos bersalin di hospital kerajaan 2023? ( normal & caeser ) 2. apa beza kelas 1,2,3 tu ? kita boleh pilih atau mereka tentukan? 3. Suami / waris boleh masuk waktu di labour room? #firstmom #pleasehelp #firstbaby

13 Balas

sy bersalin normal di hospital kerajaan bayar Rm10, wad kelas 3 termasuk cas rawatan yg lain Rm29. total Rm39 4 hari 3 malam. suami boleh temankan di labour room klu bersalin normal. buat swab test dahulu sebelum masuk. bersalin secara czer/vaccum, suami kena tunggu kat luar. beza kelas 1,2 & 3. kelas 1 sis dgn suami sahaja. kelas 2, share 4 org satu bilik, kelas 3 ramai2 duk cm dalam hall (depends dgn hosp). satu hall ada 6 orang, share toilet, xde la rush mana pun. masing2 hall ada toilet sendiri. masa nak daftar tu, boleh tanya mana yg ada kosong. kelas 1 & 2 kena byr depo dulu. kelas 3 x yah byr depo. #HospitalSerdang

1. Kalau suami/puan kerja kerajaan, free je just bawak gl / nanti dkt kaunter dia cekkan just inform kerja kerajaan. 2. Wad depends pd hospital. Tgk kekosongan dan tgk hospital tu ada ke kelas berbeza. Kalau mcm sy both suami isteri kerja kerajaan, boleh request based on gred pegawai. Tp tu pun tgk atas availability. 3. So far sy di hospital sg buloh, suami saja dibenarkan masuk. Masa daftar dia siap2 bg form utk suami sign kebenaran masuk time isteri bersalin dan time nak azankan baby 😄

9mo ago

Klau husb tak kerja kerajaan, tak dapat request kelas 1 ye?

wslm 1) bersalin normal tak sampai 100. ceaser dalam 300++ mcm tu xsalah. 2) class 1 & 2 bilik xramai mommy. kalau class 1 mungkin awak berdua dgn suami. class 2 mungkin dlm bilik tu ada 4org mcm tu. class 3 beramai2 3) waris xboleh. husband boleh tapi depend hospital yg awak nk bersalin tu. samaada membenarkan husband masok teman atau x. kalau boleh masok husband kena buat swab test

9mo ago

Class 1 bukan berdua dgn suami. Suami cuma boleh dtg waktu melawat je & time dlm LR je di mana2 hosp kerajaan

saya bersalin Ceaser 6.8.23 dkt hospital kerajaan masok wad kelas 3 lps bersalin dn esoknya saya dipindahkan ke wad yg duduk satu bilik tu 2 orang je ..bill hospital dalam rm150 tak silap..ikut kn klau bersalin normal suami boleh teman tpi di sebabkan Ceaser tak dapat lh 😅

wasalam. sy dh bersalin. baby 24 hari skrg. no. 1 - normal rm10, Caesar - rm150++ no. 2 - ini tk sure, tpi kalau kita tk ckp apa2, hospital letak kelas 3. sbb wad depends on kekosongan katil. no. 3 - suami boleh masuk masa dlm labour room wktu dh nk bersalin.

Sy bersalin ceaser d hospital kerajaan Rm100 Masuk wad kelas 2, masa husband buat pembayaran hari tu total Rm144 je. 3 hari 2 mlm. sy bersalin emergency ceaser suami tak boleh teman.

9mo ago

Murah sy kelas 2 czer kat hosp shah alam 650 awal bln 8 aritu

terengganu bersalin normal or czer free je, kerajaan yg tanggung segala bil, bersalin normal husband boleh temann, waris x pasti boleh teman ke tak

saya baru bersalin 2 mggu lps. duk kelas 3, bersalin normal & vakum..kos bersalin rm 43 untuk 2 malam + baby nicu 3 hari rm 15

kalau suami kerja kerajaan rasanya lebih diutamakan bila request wad kelas 1,2. tu pun atas pangkat suami dn kekosongan wad

saya baru lpas bersalin czer.. 187 ja harga perlu dibayar tu pun sy dok wad byak hri ..