Tanda-tanda yang momy2 ada gdm dapat rasa

Assalamualaikum nak tanya.. Apa tanda2 sblum mommy d sahkan ada gdm.. Mksud saya simptom2 tu cth.. Kerap dahaga ke..apa ke.. Boleh share tak..#ingintahu

8 Balas

Walaikumsalam,sy sblm sangkut gdm..sy alami kencing malam yg sangat kerap..sy spnjg prgnt jrg sgt ambil minuman @ makanan manis..tp yg sy prasan sy kerap sngt kencing mlm,dan kerap haus pada waktu mlm..apa yg sy rasa ni sma mcm apa yg mak sy rasa sbg seorang pesakit kncing manis..harap gdm sy xkn bpnjgan smpi sy bslin,

2y ago

Bibir akan sangat kering,tekak pun sma.,tbgn tidur sbb tekak kering sangat2..

sy seblum sgkut gdm .. rasa kulit mcm kering pstu rsa gatal2 kat kaki ... tpi sy msa first trimester tu mmg kurang sgt mkan bnda2 mnis .. sbb alahan truk .. msuk apa pun tak lalu trus muntah .. pstu mnum air gula kat kk tak sgka pula sgkut gdm .. 🤣🤣 mgkin faktor sblum pregnant kot suka mkan bnda2 manis

2y ago

tu la kan ... ujian buat ibu mengandung ... smpai skrg x boleh nak telan manis .. pening pastu rsa lain kat tekak ... syukur bacaan bsp smua ok ..

cya first minum gula 7.7 mmng jrng sentuh manis² kdua kli mnum stiap hri mkn mnum manis tpi cya bnykn jga mnum air putih....sblm mnum gula cya mkn peria dn kacang bendi...bsoknya cek lps mnum gula 5.6 je...cuba amalkan peria dn kacang bendi msty bacaan gula akan turun

2y ago

nnti nak try..sblum mnum air gula mkn bendi dgn peria

Sy tak de apa2 simptom sebelum detect gdm. Klu kt rumah mmg biasa minum air kosong. Klu kluar baru minum air manis. Tak minat sgt mkn kuih2 manis atau dessert. Tapi tetapla sangkut gdm. Harap2 lepas bersalin hilang la

Waalaikumsalam. Sblm disahkan GDM. 1. Kerap buang air kecil waktu malam 2. Dahaga yg amat sgt walaupun da minum 3. Teringin yg manis2, da mkn pun xpuas2.

2y ago

Aamiin Allahumma Aamiin... sama2 sis.

W'salam. Saya tak pasti mommies lain macam mana. Tapi saya okay je. Takde apa apa. Memang tak expect langsung boleh ada gdm.

trimester pertama kuat snagt makan buah.. sekali sangkut GDM...

2y ago

kan sis.. kerap makan buah pun bleh buat kita sngkut gdm..kdang pening dah nak kawal pmakanan ni mcm mna .😅

Keputihan,berat naik banyak sis,,