Detail scan

Hi assalamualaikum .. nak tanya ada tak yg ada pengalaman mcm saya , kandungan 20week scan di klinik kerajaan , doc dapati baby semua ok, yg tk ok ada mcm nmpk dikepala cecair , secara jujur saya mmg down , dan doc kerajaan suruh refer pakar di hkl untuk buat detail scan kalau tknk buat di swasta.. tetapi disebabkn saya tk senang duduk memikirkn kandngan saya, sy trus prgi swasta buat detail scan di sana dan dapati result totally okayy . Semua normal.. jd yg mana sy prlu percaya.. scan di kerajaan atau swasta?? Tp di swasta doc bgthu smua ok tkde masalah... Ada tak ibu2 yg ada pengalaman mcm saya...#ingintahu

4 Balas

Scan kat kk sy sgtlah hampeh, xnampak apa 😂 blur gile. Boleh mase 12 week doct kk scan xnampak apa, & refer hukm cakap dah miscarriage. Bila ke hukm elok jer baby duk menari lam tu, menagis sy. Geram kat kk. Doct hukm Siap cakap, sabar laa Pn anggap jer scan kk tu kete kancil. Kami punya BMW. Gitu lah beza nya. Scan swasta biasa nya Lg canggih. Gambar terang. Nampak jer time scan. So boleh jer percaya swasta. Insyaa Allah semua baik2 jer.

Macam saya lah tu sis , 16 minggu didapati baby macam ada something dekat kepala nya . Btw, saya berklinik swasta , then doctor swasta refer ke KK , hati tidak tenang pergi jumpa obygyne swasta , scan 3d semua baby ok , last last week KK scan macam tidak apa2 juga ,, Tpi kena confirm dgn doctor pakar juga , So next week kena jumpa doctor pakar kerajaan untuk scan & confirm .. semoga baby kita sihat2 & dijauhkan dari sakit apa2 sis .

2y ago

choroid cyst plexus tu apa sis

Kdg2 scan kat kerajaan xberapa ok... So nasihat sy jgn pecaya 100 peratus ya.. Doakan baby semoga sihat2 selalu. Jgn stress2.. Elakkan.. Dan fikir positif shj... Banyakkan communicate dgn baby.. Semoga dia sihat2 selalu.. Xda sakit2.. Sy kalau percaya swasta.. 🤣 Sbb up to date dorg pnya scan tu

2y ago

Kalau sy tempat kk sini dorang still pakai scan 2d yg dah lama sgt bertahun xtukar.. Kdg2 xaccurate.. If swasta mummy bole buat pilihan sama ada nak 2d until 5d...and then doktor swasta akan buat detail scan.. Dia akan tengok setiap part baby kita.. Dan explain.. Including air ketuban... Sy ada masalah air ketuban lebih.. Dr kk xbagi details pn kenapa dia lebih.. Mcm mana nak bagi kurang... Doktor swasta yg bagitau dari a sampai z...tu based pengalaman sy..

saya pun check ada cecair. and skrg tunggu nak rujuk pakar HTAR utk pemantauan kes. as long as ibu & anak sihat , normal alhamdulillah

2y ago

yaa saya dah buat detail scan sebelum ni, dpt detect masa detail scan swasta, lepastu saya bagitau doc kk, and doc kk scan pun nampak jugak. so kk refer saya ke pakar.