Assalamualaikum mumy's..nk tnya boleh ke kalau preggy consume kedua² vitamin ni setiap hari? #baby1st

Assalamualaikum mumy's..nk tnya boleh ke kalau preggy consume kedua² vitamin ni setiap hari?ada yg ckp boleh,ada yg ckp xboleh,sbb takut overdose vitc c ? #baby1st

Assalamualaikum mumy's..nk tnya boleh ke kalau preggy consume kedua² vitamin ni setiap hari? #baby1st
8 Balas

Waalaikumussalam.. Makan obimin shj pun dah cukup.. Dlm tu dah ada mcm2 kandungan vit dah.. Utk vit c boleh minum air oren sunquick ataupun buah oren segar..ni lebih baik.. Tp sis boleh tanya pendapat nurse atau doc nanti..

Dulu sy Checkup dgn pakar puan mmg dpt obimin ni shj xde ubat lain. Sbb kalau x silap baby tak perlu kan vit c yg bnyk.. Vit c bole dpt dlm buah2 kita mkn. Mayb sis bole cuba Google..

Kandungan vit C di obimin hanya 100mg. So boleh saja makan vitamin C extra utk boost immune, tp stgh biji saja sebab tuh 1000mg trll byk. 500mg sudah cukup sis.

obimin tuh memang boleh sebab kalau gi kk pun nurse kasi obimin kalau takde masalah pape yg vitamin c tuh tak sure pape tanya nurse dulu boleh ke tidak hehe

Nurse bg vitamin ni kt sye. Sye mkn ubt ni tiap hari. Ubt laen xmkn. Sbb xde suggestion dari doc pon tuk mkn ubt yg laen.

5y ago

Obimin tu mmng sy mkn setiap hari sis..cuma nk tahu boleh ke mkn kedua² sekaligus vitamin tu setiap hari.. 😬

Kedua2 vitamin? Ni kan vitamin yg sama. Better jmp doc utk dapatkn nasihat.

obimin je dh ckp sis

👍🏻👍🏻