HB RENDAH 2ND TRIMESTER

Assalamualaikum.. Hi Mummy semua.. Hri ni sy repeat FBC dekat kk.. HB sy masa buka buku pink 11 tp lepas tu drop ke 9.7.. Sebelum ni kk bg sy zincofer tp bila mkn sy sakit kepala teruk sampai muntah2.. Sy tukar ke iberet sbb msa mengandung anak sulung sy sesuai iberet. Tp lepas 2 minggu mkn iberet HB turun jd 9.6.. Kiranya dah anemia.. Sy mintak tukar ubat.. kk suruh maintain dulu iberet.. tp sy rasa nak tukar sbb risau HB makin low.. mungkin masa anak sulung sesuai tp anak no 2 ni iberet dah tak sesuai.. obimin pun klinik pernah bg msa anak sulung dulu tp tak sesuai sbb HB makin drop. Mungkin 2nd baby ni pun iberet tak sesuai agaknya.. Sy patut tukar ubat ke? Siapa pernah try maltofer? Okay tak? Sy dah mkn jambu batu setiap hari. Makan sayuran hijau. Lebihkan buah dan daging tp HB tak naik. Atau sesiapa ada petua susu atau makanan tambahan lain utk naikkan HB? #Needadvice #2ndbaby #20week4d #pleasehelp

2 Balas

Amalkan pemakanan tinggi zat besi. Selepas makan sumber zat besi, makan buah tinggi vitamin C sbb Vitamin C bantu penyerapan zat besi dlm darah.