ULURAN/ANGIN PASANG

Assalamualaikum moms..nak tanya,sesape tau ada x petua utk rawatan uluran/angin pasang?anak sy baru 1 bulan lebih,dah 2 mlm dia x blh nk tdo sbb nangis sakit area batu tu,sy baru je pegi berubat kg..@ better jumpa doc kt pakar kanak-kanak?anyone tau ada x petua utk hilangkan penyakit uluran/angin pasang ni?sy first mom ..boleh share x 🥺 #pleasehelp #firstmom #bantusharing #uluran #anginpasang

15 Balas

Anak saya masa baby kena juga. Dia kuat nangis. Bila nangis, buah sebelah naik. Org perubatan panggil hernia. Org kg panggil angin pasang. Masa tu mak saya suruh tuam dan bungkus dgn daun sireh. Saya buat je. Alhamdulillah lama3 buah dia masuk balik. Tapi saya mmg dh set kalau xbaik, mmg nk p jumpa paediatric je. Saya xde buat urut2 ke apa takut baby sakit. Masa tu dia baru sebulan lebih. Kalau setakat petua kg yg tak menyakitkan baby, xsalah cuba. Kalau dh sampai bg makan, urut kuat2 tu saya pun xnk risikokan anak saya. Ikut la gerak hati ibu mana yg terbaik. Semoga baby baik3 je. InshaaAllah

9mo ago

Batu dia tu bergerak2 laju x sis?

klau biasa kg lgi mujarab..sbb ada kena baca" tawar-tawari..biasa org y dulu" pandai...klau sini panggil buntal-buntalan atau burut ...memang sakit ..kesian...klau doktor pun kadang dia tahan di hospital injik sna injik sini lgi kesian..klau dapat ikhtiar cara kg lgi bgus.. haritu pun baby kuning..guna cara kg jer baru turun dari 200 smpai 76..klau hospital kena tahan simpan dalam kaca lepastu injik" smpai biru"..harap kn susu ibu jer..

baby sya kena angin pasang masa umur 1bln, bawa berubat kg, pacik tu baca ayat2, pastu sapu air d perut & kaki baby. takda urut2. baby punya lega smp tberak2. pastu alhamdulillah dah ok, tak nangis mlm dah. Ikut rezeki jugak kalau jmp org yg pandai. Dah pegi hospital doktor xdpt bt apa pun, nak tunggu hernia tu bbiji baru operate mmg tak la.

9mo ago

Sis berubat kg kat mana ni?Anak sis punya telor tu bergerak2 x?

baby saye kene mse 4bulan kene angin pasang laa but tak bwk giy mne ii nenek sye yg pulihkan care nye cume gune kain and iron baju kain tu lipat ii kecik pastu panaskan gune iron suam ii gitu lepas mndi tuam dgn kain tadi buat dlm 3minit setiap kali die mndi buat mcm tu sye gune care tuam jee 3hari dah okey harap membantu sis☺️

Sepupu sy kena angin pasang. Teruk dia nangis bila kena. Dh jumpa pakar tp tk sure ad ubat ke tk. Yg sy tau dia tk blh dlm suhu sejuk Sgt. Selalu dia kena masa maghrib malam cmtu. Kena bg dia dlm suhu selesa je.

Uluran angin pasang tu penyakit apa sis? Tak pernah dengar and tak pernah alami 😅 kalau benda pelik2 ni better refer dengan pakar lah sebab mommies2 kat app ni bukan pakar utk advise pasal penyakit

Jgn la asyik nak membodohkn org yg berubat kg. Cuba dua2 sis, jmp pakar & berubat kg. anak sya dulu pun kena angin pasang ni, sya ikhtiar dua2 cara. last2 berubat kg yg serasi

anak saya baru lepas operate angin pasang . saya dpt detect masa die 2 tahun nangis je naik bnde tu . mmg take time utk surut . Dah berubat cara kg tp kena jumpa pakar jugak .

9mo ago

ermm mmg kene operate sbb kalau tak operate dah besar nnt mungkin ade risiko lain . insya allah dipermudahkan urusan . jangan takut okay ☺️

adoi. pergi jumpa pakar kanak2 la. yg pergi berubat kg tu kenapa. kang dr okay terus xokay lak. org tu bertauliah x. baby sebulan sistem badan dia pon xkuat lg. lembut lg

9mo ago

Cuba dua2 x salah pon…bukannya focus doc je,doc pon ada bijaknya sendiri xnk dgr apa yg kita ckp..so better berubat dua2

Boleh sis nk cuba berubat kg / jumpa dr.. selagi cara tu sampai memudaratkan. Usaha. Rajin² tuam jugak area tu ya.. pastu urut sikit..

9mo ago

Tuam atas sikit kat telor dia tu kan sis?