Leher melecet

Assalamualaikum mommy2 semua, nk tanya ada tak anak2 korang kene mcm ni. Baby sy baru lepas cucuk 3 bulan hari khamis lepas, then hari ahad tiba2 jadi macam ni, habis collar baju jadi warna kuning dan merah. Dah pegi klinik tadi, doctor cakap maybe eczema tapi mcm terlalu awal utk diagnos eczema sbb dia baru 3 bulan lebih. If anak mommy2 pernah alami mcm baby sy tolong share ubat atau rawatan yg sesuai. thank you #seriusnanya #firstmom

Leher melecet
75 Balas

jangan pkai sabun lps mndi sentiasa keringkan kawasan berlipat tu.. anak sy masa baby pun jadi skit je mcm ni lps ikut apa yg nurse ckp trus hilang semua..

Ya Allah sakit tu, baby saya haritu pun ada merah² camni dekat pelipat , saya sapu snowywhitee warna pink tu. alhamdulillah dalam beberapa hari dah hilang

Suhu persekitaran sgt menyumbang proses nak baik tu .. kalau ada kemampuan, sediakan penyaman udara sbb cuaca skrg sgtlah panas .. selain sapu ubat dll

dlm keadaan kulit tengh merah mcm tu,jgn mandikan guna sabun. sabun bby pun tak smua sesuai dgn ank kita ..stop sabun smua dulu. guna air biasa je..

anak sy pun mcm ne .. tapi mak mertua sy pakai kan tepung kanji hari2 lepas mandi lap kering2 bru pakai alhamdullilah ok sda .. xde lg merah2

jgn pakaikan bedak just guna lotion babyjohnson tu yg warna pink in sya allah baik nnt ,adik saya dulu pun mcm tu sampai berdarah2 lagi tl

Anak2 saya kalau melecet atau tumbuh biji susu kat pipi , saya akan sapu bedak merah yang agnesia tu. Alhamdulillah serasi dengan kulit.

Guna cream snow white sis , jngn letak bedak , lap kring dlu bru ltak cream mmng biasa bby kna mcm ni sbb leher tu trlipat2

saya pakai kan anak lotion snowy strawberry. terkejut tgk sehari je dah baik kering. macam ni lah anak saya. kesian tgk

kerap cuci..ngn air suam...jgn bg basah kat area leher...bg bedak ruam supaya kawsan kat situ kering Dan xlmbap...