Perlu pergi checkup setiap bulan di KK ke kalau nak bersalin di swasta?

Assalamualaikum and hi mommies, saya ada pertanyaan. Saya baru buka buku pink di klinik swasta hari ni and akan buat monthly checkup di situ sebab saya bercadang untuk bersalin di private hosp nanti InsyaAllah. Tapi ada yang sarankan kena juga buka buku pink di KK untuk standby just in case kalau ada apa2 masalah sewaktu bersalin nanti and perlukan saya bersalin di hospital kerajaan. Sbb requirement nak bersalin di hospital kerajaan perlukan buku pink dari KK kan..jadi persoalan saya, perlukah saya pergi KK untuk buat monthly checkup di sana atau pergi sekali je untuk ada kan buku pink dari KK sebab mcm saya mention sebelum ni yang saya nak buat monthly checkup di klinik swasta. Thank you in advance 😊. #1stimemom #advicepls #ingintahu

2 Balas

Bleh je kalau nk buka buku dkt swasta xder maslah.. cuma nt dh buka buku tu pg report je dkt klinik gov dkt area umh utk rujukn dia lps bsalin.. nt dia akan ambik salinan buku pink tu utk rujukn dia.. sy buat mcm tu gak la.. sbb nurse suh buat mcm tu..pastu bgthla dkt dia nk bsalin dkt hosp swasta.. tu je xperlu pening kpla 🤭😂

Boleh ja bukak buku pink kk. Lepas tu check up swasta. Tp kena maklum dan bincang dgn nurse yg in charge kita dkt kk tu dulu. Nnt tiap2 bulan lepas p check up swasta tu kita update ja dkt nurse tu. Dkt swasta boleh pkai buku pink kk tu. Nnt dkt swasta minta dr rekod dlm buku tu semua. Jadi mudah kita guna 1 buku ja.