Tanda ke tak?

Assalamualaikum mommies, saya 39W 1D harini. Tetiba lepas maghrib rasa senak perut bahagian bawah smpai pinggang tiap 5 minit. Confuse nak buang air besar ke contraction. Perut pon mengeras aje. First mom tkde pengalaman bantu pls.....#pleasehelp

9 Balas

Saye dulu bangun tidur je terus sakit perut macam senggugut, tapi masih boleh tahan lagi, ws family members ade yang cakap suruh terus pegi pac, ade yang cakap boleh monitor dulu, sebab saye masetuh gap mase sakit masih selang jauh. Tapi sebab saye tak boleh nak rase gerak baby sebab saye fokus kat sakit tuh, dan banyak tidur, malam tuh saye decide untuk pegi pac, rupenye memang contraction tapi masih awal lagi, bukaan baru 1cm. 12 jam lepastuh selamat bersalin. Jadinye kalau mommy rase tak sedap, boleh je pegi pac, kalau da ade bukaan boleh terus bersalin, sebab mommy pun memang da ujung2 waktu nak bersalin da.

Saya anak no 2..pagi2 tetibe pinggang sakit sangat..xblh berdiri..lbh kurg stgh jam jgk la..lpstu xlama 5mnt skli datang sakit.. ingtkan kne tggu ada kluar darah or pecah ketuban baru p hospital..tp dr pagi xde tanda lain dah kecuali 5 mnt sekali dtg sakit..petang p jgk la hospital..sampai2 hospital kol 5 camtu..da bukak 5cm..dlm kol 7 baru dpt lr..kol8 kluar dah baby..anak 1st induce..so xde pengalaman yg no 2 ni..

Lbih kurang sy hri tu, mlm ni mengeras relax2 lg. Esok ptg tu dh kurang gerakan. Pg emergency sekali ad bukaan. Dr ad pesan, ad org mengeras mcm tu pun contraction. Trus warded n kne induce sbb dh full term.

Boleh get ready beg2 dh …. Suruh suami stby kalau ada kluar lendir ke rsa air ke trus gi pac xpon boleh je pergi skrg utk tgok bukaan dh brp

setiap 5min? uii terberanak kt rumah karang cepat gi hospital

pergi hospital kalau dh setiap 5minit sekali.

better sis ke hospital.. mn tau bukaan cm sdh

dh pergi hospital ke?

7mo ago

alhamdulillah, xpe awak. yg penting awak dan baby both selamat. selamat berpantang ya❤️🌻

any update momy??

7mo ago

Dah pergi pac, baru 1 cm sis kene balik smula hahahha tapi sakit taktertahan ni. Saya pon confuse